Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive

 

\


Από 1/9/2017 η ομάδα ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ απέστειλαν το συγκεκριμένο email στο ΥΠΑΑΤ χωρίς να έχουμε πάρει ακόμα απάντηση :

«Δύο καίριες ερωτήσεις σχετικά με τις επιδοτήσεις στους μελισσοκόμους ανάλογα με τον αριθμό μελισσιών που διαθέτουν και την έκπτωση του ΦΠΑ για τις προερχόμενες από την ΕΕ επιδοτήσεις»
Τηλ επικοινωνίας:6988573745
Από: daskaloi_melissokomias@hotmail.com
Προς: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,thalΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,mtziΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κοιν.: 

«ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ»

«Δύο καίριες ερωτήσεις σχετικά με τις επιδοτήσεις στους μελισσοκόμους ανάλογα με τον αριθμό μελισσιών που διαθέτουν και την έκπτωση του ΦΠΑ για τις προερχόμενες από την ΕΕ επιδοτήσεις»

1η Σεπτεμβρίου 2017
Προς
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμε κ. Αναπληρωτή Υπουργέ
Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα
Εν είδει προλόγου σας αναφέρω ορισμένα εισαγωγικά σχετικά με τη Διαδικτυακή Ομάδα των «ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ».
Η διαδικτυακή ομάδα υπό το όνομα «ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Google και facebook και στο αντίστοιχο ιστολόγιο απαρτίζεται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες μελισσοκόμους, νέους και παλαιούς, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και ετεροαπασχολούμενους, μικρομεσαίους και μεγαλύτερους επιχειρηματίες του χώρου, επιστήμονες και ερευνητές, ενεργούς πολίτες γνωστούς για το έργο που προσφέρουν στον κλάδο της μελισσοκομίας και του πρωτογενή τομέα, εν γένει.
Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των μελών είναι η αγάπη για την ίδια τη Μέλισσα και ο συνδετικός κρίκος που καθιστά την ομάδα επιτυχημένη (έως τώρα απαριθμεί περί τα 10000 εγγεγραμμένα μέλη, πλήθος που βαίνει διαρκώς αυξανόμενο) δεν είναι άλλος από την εμπράκτως αποδεδειγμένη τεράστια συνεισφορά της εξασκούμενης μελισσοκομίας στο φυσικό περιβάλλον και στην άμεση και έμμεση οικονομία που προκύπτει από την εκμετάλλευση των μελισσοκομικών προϊόντων. Πόσο μάλλον των προϊόντων κυψέλης του Ελλαδικού χώρου, γνωστών παγκοσμίως και μετά επιστημονικών μελετών για την ασύγκριτη, εξαιρετική τους ποιότητα και μοναδικότητα.
Σας υποβάλλουμε τα εξής δύο καίρια ερωτήματα και αναμένουμε την άμεση και εμπεριστατωμένη απόκρισή σας:

Ερώτημα 1

Οι μελισσοκόμοι στη χώρα μας επιδοτούνται μέσα από δύο Κανονισμούς. Τον Καν 2015/1366 για τη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας (ΦΕΚ 2334/10-6-2017) και τον Καν. (ΕΚ) 1405/2006 του Συμβουλίου για την βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους (ΦΕΚ Β’ 897/6-6-2017).

Οι δύο κανονισμοί επιδοτούν τους μελισσοκόμους με βάση τον αριθμό μελισσιών που έχουν και μάλιστα σε παρόμοιες ή ίδιες δράσεις όπως η συμμετοχή των μελισσοκόμων σε ημερίδες και συνέδρια ( Απόφαση 295610/ΑΑ687, άρθρο 5, παρ. δ για τα μικρά νησιά του Αιγαίου και Δράση 1.4 του καν 2015/1366 παρ. δδ) και η χρήση εγκεκριμένων φαρμάκων για την καταπολέμηση των ασθενειών των μελισσών (άρθρο 5, & ε απόφασης 295610/ΑΑ687 και Δράση 2:1 Καν 2015/1366), η έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων και η οργάνωση ή συμμετοχή σε εμποροπανηγύρεις ή εκθέσεις (Άρθρο 5 για τα μικρά νησιά του Αιγαίου και Δράση 1.4 παρ. δδ του Κανονισμού)

Έτσι, ένας μελισσοκόμος από τα μικρά νησιά του Αιγαίου λαμβάνει για το ίδιο συγκεκριμένο αριθμό μελισσιών που έχει και για τις ίδιες δράσεις, επιδότηση τόσο από το Καν 2015/1366 (4 ευρώ/μελίσσι) όσο και από το Καν. 229/2013 (12 ευρώ/μελίσσι) δηλαδή επιδοτείται διπλά για το ίδιο μελίσσι και την ίδια δράση. 
Ωστόσο σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης 826/72508 (ΦΕΚ 2334/10-6-2017) και το άρθρο 5 της απόφαση 295610/ΑΑ687 (ΦΕΚ 897/6-6-2017), τα κράτη μέλη πρέπει να αποφεύγουν την διπλή χρηματοδότηση των μελισσοκομικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.
Ρωτάμε
α) εάν στις παραπάνω παρατηρήσεις μας υπάρχει κάποια βάσιμη δικαιολογία ώστε η χώρα μας να μην εμπλακεί σε πιθανές περιπέτειες με τη ΕΕ και
β) γιατί τα νησιά Ιουνίου τα οποία έχουν τα ίδια εάν όχι μεγαλύτερα προβλήματα από τα νησιά του Αιγαίου δεν ενισχύονται αντίστοιχα. 


Ερώτηση 2.

Όπως είναι γνωστό οι επιδοτήσεις από την ΕΕ εκπίπτουν από το ΦΠΑ (ν.1642/86). Οι ενισχύσεις που δίνουν στους Έλληνες μελισσοκόμους μέσα από τον καν. 2015/1366 ΕΕ προέρχονται κατά 50% από εθνικούς πόρους και 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα παραπάνω για τις αγορές που γίνονται μέσα από το πρόγραμμα αυτό ο μελισσοκόμος θα έπρεπε να πληρώνει ΦΠΑ μόνο για τη χρηματοδότηση εκείνη που οφείλεται στους εθνικούς πόρους δηλαδή στο 50%.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις θα αναρτηθούν στο ιστολόγιο και στη σελίδα της Ομάδας στο facebook και στο Google προς ενημέρωση των μελών συναδέλφων.
Παρακαλώ να μας σταλεί ο αριθμός πρωτοκόλλου.

Με εκτίμηση,
Εκ των διαχειριστών της Διαδικτυακής Ομάδας «ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ» και το συντάκτη/επιμελητή της παρούσης.

   Σκάνδαλο εις βάρος του Έλληνα μελισσοκόμου για όλα τα χρόνια των επιδοτήσεων της ΕΕ. Διπλή χρηματοδότηση για τα νησιά του Αιγαίου απο παρόμοιες ή ίδιες δράσεις αλλα και η παράνομη παρακράτηση του μισού ΦΠΑ των δράσεων ενίσχυσης του καν. 2015/1366 ΕΕ. 
Ο μελισσοκόμος όχι μόνο επιβαρύνεται από ολόκληρο το ΦΠΑ αλλά το πληρώνει όλο από μόνος του γιατί στις αποφάσεις του ΥΑΑΤ, το ΦΠΑ  δεν θεωρείται ως επιλέξιμη δαπάνη.  Έτσι, για κάθε κυψέλη που αγοράζει ο μελισσοκόμος  επιδοτείται μόνο με την καθαρή τιμή του προϊόντος,  πληρώνει ολόκληρο το ΦΠΑ, το οποίο η πολιτεία εισπράττει. Εισπράττει όμως και ΦΠΑ από τις επιδοτήσεις της ΕΕ γεγονός  που δεν δικαιούται.!!!

   Εάν οι συλλογισμοί μας αυτοί είναι βάσιμοι, τότε θα πρέπει να επιστρέψετε στους δικαιούχους το ήμισυ του ΦΠΑ που έχετε παρακρατήσει από την έναρξη του Κανονισμού μέχρι σήμερα και να διορθώσετε τις μελλοντικές αποφάσεις σας οι οποίες θα αναφέρονται σε ΦΠΑ που θα αφορά μόνο τους εθνικούς πόρους δηλαδή στο 50% των επιδοτήσεων.

 

  

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση