Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive



   Θυμάστε την «κόντρα» Θρασυβούλου και Πίττα στο Συνέδριο των Ιωαννίνων;

    Ήταν μετά την ομιλία του δασκάλου ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαλαρά ποιοτικά κριτήρια για να ευνοεί τους εμπόρους μελιού οι οποίοι εισάγουν και εξάγουν μέλι και μ’ αυτό τον τρόπο διακινούνται μεγάλες ποσότητες υποβαθμισμένου και νοθευμένου μελιού. Αμέσως μετά την ομιλία του δασκάλου, ο κος Πίττας σηκώθηκε και είπε ότι διαφωνεί γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει τα αυστηρότερα ποιοτικά κριτήρια στον κόσμο». Το θυμάστε; Όλοι μείναμε με την απορία ποιος άραγε να έχει δίκαιο;
   Την απάντηση την έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 1η Μαρτίου 2018 με το ψήφισμά του για τη μελισσοκομία αριθμό P8_TA-PROV(218)0057 στο σημείο ΛΘ όπου γράφει: «Πολλές μεγάλες χώρες παραγωγής μελιού, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αργεντινή ή το Μεξικό, προβλέπουν πολύ αυστηρότερες απαιτήσεις σχετικά με την επισήμανση του μελιού από ό,τι οι απλουστευμένοι κανόνες της ΕΕ, παρέχοντας έτσι καλύτερες εγγυήσεις για την απαραίτητη ενημέρωση των καταναλωτών από ό,τι η ΕΕ»
   Λοιπόν κε Πίττα ή δεν ήσασταν ενημερωμένος ή με τη δήλωσή σας θέλατε να θολώσετε τα νερά. Εάν λάβουμε όμως υπόψη μας ότι είστε και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συσκευαστών και διακινητών Μελιού θα έπρεπε να γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια στους εμπόρους για να πουλούν τα κινέζικα νοθευμένα μέλια.
Ευτυχώς όμως που έχουμε ανάμεσά μας ανθρώπους που γνωρίζουν κάτι περισσότερο.


   Το μεγάλο παιγνίδι των εμπόρων σε βάρος του μελισσοκόμου:
Πιέζουν μέσα από την νομοθεσία της ΕΕ να έχουν χαλαρά ποιοτικά κριτήρια ώστε να αγοράζουν και να διακινούν μεγάλες ποσότητες υποβαθμισμένου μελιού από Κίνα, Ινδία, Αργεντινή, Βιετνάμ και άλλες τρίτες χώρες.
Μερικά από τα χαλαρά ποιοτικά κριτήρια της ΕΕ είναι η μη υποχρέωση αναφοράς της χώρας παραγωγής στα μίγματα, η μη αναγραφή της χώρας προέλευσης στα μέλια ζαχαροπλαστικής και τα διηθημένα, η υψηλή υγρασία <20% κ.ά. Παράλληλα όμως, οι έμποροι ζητούν την εφαρμογή υπερβολικά αυστηρά ποιοτικών κριτηρίων στο μέλι που αγοράζουν από τον μελισσοκόμο. Μάλιστα εφαρμόζουν μη νομοθετημένα ποιοτικά κριτήρια «κατά παραγγελία» των γερμανικών αναλυτικών εργαστηρίων τα οποία από την μια βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν και από την άλλη ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε τι άλλο επιπρόσθετο να βρουν ώστε να αυξήσουν την γκάμα των αναλύσεών τους και οι έμποροι να μπορούν να παζαρεύουν καλύτερες τιμές στο μέλι από τον μελισσοκόμο παραγωγό.
   Μερικά παραδείγματα: Το ένζυμο ινβερτάση (β- φρουκτοφουρανοσιδάση) , η γλυκερόλη, η μαννόζη, η φαινυλ-ακεταλδεύδη, C4 εξωγενή ζάχαρα κ.ά σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις που είναι μερικές φορές αδύνατο να τις αποφύγουμε ή που υπάρχουν σε φυσικές συγκεντρώσεις στα ελληνικά μέλια ενοχοποιούν το προϊόν για νοθεία. Σ’ αυτό το παιγνίδι των εμπόρων μπαίνει για τα καλά η ΕΕ η οποία κάνει στημένη έρευνα για την νοθεία του μελιού που διακινείται για να βγάλει το συμπέρασμα ότι οι μελισσοκόμοι είναι εκείνοι που κυρίως νοθεύουν το μέλι τους και ότι το πρόβλημα της διακίνησης του κινέζικου μελιού ως εγχώριο είναι μικρό και αμελητέο.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση