Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive

Λάβαμε μια ανοικτή επιστολή από τον μελισσοκόμο Δημήτρη Θωμόπουλο και μας ζήτησε να δημοσιευτεί ως έχει.

Με αφορμή το βίντεο που ανέβασαν ο ‘’melissocosmos ΄΄ , ‘’ο Βασίλης Ντούρας όπλισε ΄΄  και το meli-lithaion από την  ημερίδα στον Δήμο Πύλης στις 19/12/16 με θέμα «Δασικός πλούτος και Μελισσοκομία»  καθώς και την συνοπτική απάντηση που οφείλω στον πρόεδρο της ΟΜΣΕ κ. Ντούρα Βασίλη δεδομένου ότι δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσω άμεσα στην τοποθέτηση του η οποία προέκυψε μετά από ερώτηση μου.  

κ. Πρόεδρε η ερώτηση μου δεν αφορούσε την διαδικασία προώθησης του (ύποπτου) «μελιού» από τον μελισσοκόμο στον αρμόδιο φορέα ελέγχου γιατί πάνω σε αυτό απαντήσατε. Απεύθυνα ερώτημα με αφορμή ομιλήτρια η οποία αναφέρθηκε  σε ελέγχους που πραγματοποιούν στις λαϊκές αγορές για  μη έννομους πωλητές μελιού. Ρώτησα λοιπόν αν πραγματοποιούν ελέγχους και σε καταστήματα ή αν περιορίζονται μέχρι εκεί, έχοντας υπόψη την αδυναμία του συστήματος έλεγχου τροφίμων να ελέγξει αποτελεσματικά, σε συνδυασμό με το ότι όλοι μας  είμαστε μάρτυρες φθηνών (ύποπτων) «μελιών» στα ράφια των σουπερμάρκετ.

 κ. Ντούρα  το πρόβλημα δεν είμαι εγώ που δεν ακολουθώ - κατά την άποψη σας- τον ορθό τρόπο προώθησης του (ύποπτου) «μελιού» στον ελεγκτικό φορέα  παραβλέποντας την ΟΜΣΕ. Το πρόβλημα κ. πρόεδρε -σε ότι σας αφορά- είναι ότι δεν είστε σε θέση ή δεν θέλετε να διαδραματίσετε σοβαρή και σθεναρή πολιτική για την αντιμετώπιση του  φαινομένου. Ασφαλώς και σας κρίνω εκ του αποτελέσματος. Είναι δυνατόν να μένετε μόνο σε διαπιστώσεις και σε επιστολές προς την κρατική εξουσία, εκεί πιστεύετε ότι σταματά ο ρόλος του προέδρου της ομοσπονδίας; Διαπιστώσεις μπορούμε να κάνουμε όλοι ε και; παρακάτω. Που είναι ο διεκδικητικός προσανατολισμός σας πότε το πράξατε που είναι το έργο σας τόσα χρόνια στο «τιμόνι» της ΟΜΣΕ; Με όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο πως μπορείτε και εμφανίζεστε με αυτή την έπαρση, προσπαθώντας μάλιστα αγωνιωδώς να περάσετε την εικόνα του «αγωνιστή», έλεος!!

 Πως γίνεται (σύμφωνα με τα λεγόμενα σας) ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Θρασυβούλου Ανδρέας να είναι εξωθεσμικός παράγοντας όσον αφορά τον έλεγχο των ύποπτων «μελιών» και εσείς παράλληλα  να επικαλείστε την ΟΜΣΕ ως  τη σωστή οδό για τον έλεγχο διακίνησης του ύποπτου «μελιού» από το ράφι στον ΕΦΕΤ. Από πότε  έγινε η ΟΜΣΕ  έγινε θεσμική σε θέματα έλεγχου τροφίμων?

κ. πρόεδρε το δάκτυλο που σηκώνετε - όπως φαίνεται και στο βίντεο – έπρεπε να το σηκώνατε αν είχατε το πολιτικό ανάστημα στους μηχανισμούς και στις πολιτικές που επιτρέπουν να περιθωριοποιείται ασύστολα το παραγόμενο Ελληνικό μέλι και στην θέση του να τοποθετείται φθηνό ύποπτο «μέλι» κερδοσκοπώντας ορισμένοι σε βάρος του μελισσοκόμου, του καταναλωτή, ακόμη και της δημόσιας υγείας. Η όλη σας παρουσία έδειχνε σαν να ήμουν εγώ  ο εγκαλούμενος  για όσα διαδραματίζονται στο χώρο της διακίνησης του  «ύποπτου» μελιού μήπως έχετε μπερδέψει τους ρόλους;

Δεν ακολούθησα το ύψος σας δεν ανέβασα τους τόνους και το δάκτυλο χάριν της φιλοξενίας. Ωστόσο παρακαλώ να μην το θεωρήσετε ως αδυναμία και ως ανέχεια.

Καταλήγοντας θα σας πρότεινα να σταματήσετε να  ψάχνεται τον εχθρό εντός των τειχών, να σταματήσετε την εσωστρέφεια και  την ανάδειξη των προσωπικών σας φιλοδοξιών ως το κυρίαρχο ζητούμενο. Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει, δεν είναι καθόλου τυχαίο που φθάσαμε εδώ.

 Υ.Γ Θα παρακαλούσα τους διαχειριστές των melissocosmos και meli-   lithaion να  «ανεβάσουν»  το βίντεο με την ερώτηση.

Δυστυχώς ο κ. Ντούρας δεν όπλισε αλλά αφοπλίστηκε

Δημήτρης Θωμόπουλος

Οι διαχειριστές δεν ασπάζονται την άποψη της επιστολής ούτε φέρουν ευθύνη για όσα αναγράφονται:

Η επιστολή αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που μεταδόθηκε σε βίντεο στο ίντερνετ και παρουσίαζε κάποιον κύριο να ρωτάει το Βασίλη Ντούρα αν η ΟΜΣΕ κάνει ελέγχους στα μέλια των σούπερμαρκετ που εμφανίζονται διαρκώς σε προσφορές με χαμηλές τιμές. Δυστυχώς ορισμένοι γνωστοί ιντερνετικοί "καλοθελητές" εκμεταλεύτηκαν το βίντεο για να πετάξουν λάσπη και να συκοφαντήσουν για ακόμα μια φορά τον κ. Θρασυβούλου και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας.

Η απάντηση του Ντούρα ήταν οτι οι μελισσοκόμοι πρέπει να καλούν απευθείας τον ΕΦΕΤ κι αν δεν ανταποκριθεί η υπηρεσία, τότε να απευθύνονται και στην ΟΜΣΕ και να καταγγέλουν την περίπτωση του ύποπτου μελιού. Πάνω στην συζήτηση ο κ. Ντούρας κάνει μια εσφαλμένη όμως δήλωση και ρίχνει την ευθύνη στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας για το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων κατηγορώντας το ΑΠΘ οτι λειτουργεί εξωθεσμικά και παράπλευρα με το κράτος. Ισχύει άραγε κάτι τέτοιο;

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου δήλωσε πως το εργαστήριο αναλαμβάνει αφιλοκερδώς να αναλύσει οποιοδήποτε "ύποπτο" δείγμα σταλεί επώνυμα από τους μελισσοκόμους και με τη σειρά του να ενημερώσει τον ΕΦΕΤ. Σκοπός αυτής της δράσης είναι να ανακουφιστεί ο ΕΦΕΤ από λανθασμένες κι αβάσιμες καταγγελίες, καθώς το προσωπικό του ΕΦΕΤ, τα κονδύλια ή ακόμα και τα συμφέροντα δεν του επιτρέπουν να λειτουργήσει επαρκώς και διαφανώς. Ο Ανδρέας Θρασυβούλου ουδέποτε δήλωσε οτι είναι αρμόδιος να επιβάλει πρόστιμα ή να δώσει εγγυητικές πιστοποιήσεις σε εμπόρους, παραγωγούς ή εισαγωγείς. Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας, ως κρατικός εκπαιδευτικός και ερευνητικός φορέας, λειτουργεί με κονδύλια της ΕΕ και του Ελληνικού κράτους και προσφέρεται να συνδράμει στην πάταξη της νοθείας και της ελληνοποίησης μελιών. Σε πρόσφατη δήλωση του ο Ανδρέας Θρασυβούλου είπε:

Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ πράγματι δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο στον αγορανομικό έλεγχο του μελιού και ποτέ δεν επικαλέστηκε κάτι τέτοιο. Από χρόνια όμως παρακολουθεί την αγορά και εάν εντοπίσει ύποπτα μέλια, αφού τα αναλύσει και έχει τις ενδείξεις, υπεύθυνα ειδοποιεί τις δομές του κράτους, οι οποίες με τη σειρά τους θα πάρουν οι ίδιες τα δείγματα, θα τα αναλύσουν και θα προχωρήσουν στο θεσμικό τους ρόλο. Κανείς δεν μπορεί να καταγγείλει επώνυμα εάν δεν έχει τις αποδείξεις , γιατί θα δεχθεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και θα μπλέξει άσχημα. Ούτε και η ίδια η ΟΜΣΕ δεν μπορεί να καταγγείλει επώνυμα εάν δεν έχει τις αποδείξεις. Άρα το Εργαστήριο Μελισσοκομίας μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ μελισσοκόμων ή φορέων μελισσοκομίας (ΟΜΣΕ, Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί, Διεπαγγελματική, ομάδες παραγωγών), ώστε ένα ύποπτο μέλι, να βρεθεί στο σωστό δρόμο ελέγχου. Ο ΕΦΕΤ δεν μπορεί να αγνοήσει επιστολή από ένα διαπιστευμένο πανεπιστημιακό εργαστήριο για κάποιο συγκεκριμένο μέλι όταν μάλιστα θα συνοδεύεται και από τα αποτελέσματα της ανάλυσης. Βεβαίως τη τελική δειγματοληψία και τον έλεγχο θα το κάνει ο αρμόδιος φορέας. Η πολιτική αυτή του εργαστηρίου εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και είναι γνωστή στον κ. Ντούρα. Η αναφορά του ότι είμαι προσωπικά υπεύθυνος για όλα, εννοώντας νοθείες και ελληνοποιήσεις ασφαλώς είναι εκ παραδρομής, στη ρύση του λόγου και δεν πιστευω ότι το εννοούσε.

Το επόμενο στάδιο στη διαδικασία του ελέγχου είναι η καταγγελία στον ΕΦΕΤ, με αποδείξεις και αναλύσεις ώστε πλέον να υπάρχει σοβαρός λόγος να δώσει προτεραιότητα στην υπόθεση. Οι μελισσοκόμοι έχουν κι αυτοί σημαντικό λόγο στην προστασία του καταναλωτή και του ελληνικού μελιού, καθώς οφείλουν να καταγγέλουν και να ελέγχουν (αφού είναι και δωρεάν) τα ύποπτα μέλια της αγοράς. Όσοι επιθυμούν μπορούν να καλούν:

 • Στα τηλέφωνα της ΟΜΣΕ:
  Κούμα 4, Λάρισα 41222
  2410-549724
  2410-533366
  2410-549725
 • Στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ:
  2310-472983 & 2310-991754
  Fax: 2310-471939
  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • ΕΦΕΤ
  • Κεντρική Υπηρεσία     Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2, Αμπελόκηποι Τ.Κ. 11526 Αθήνα     2132145800     2132145860     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής     Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2, Αμπελόκηποι Τ.Κ. 11526 Αθήνα     2132145800     2132145940     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας Αγίου Γεωργίου 5 - Πατριαρχικά Πυλαίας, ΤΘ 8002, Θέρμη, Τ.Κ. 57001, Κτίριο "Cosmos Offices"    2310-486061     2310-478928     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας     Καραϊσκάκη 231 και Τριών Ναυάρχων, 26222 Πάτρα     2610-362228     2610-362286     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης     Μάχης Κρήτης 155-161, 71303 Ηράκλειο-Κρήτη     2810-370216, 2810-370217     2810-370215     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας     3o χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας- Θεσσαλονικης, Τ.Θ. 3034,Τ.Κ. 41004,Λάρισα     2410-555890     2410-555911     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου     Λεωφόρος 8ης Μεραρχίας & Θ. Σοφούλη, Ισόγειο Β',Κτίριο Δ' (Ριζάρειος Πολιτεία), 45445, Ιωάννινα     26510-92385     26510-90037     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονιας-Θράκης     Παρασίου 4, 69100 Κομοτηνή     25310-81390-7     25310-81393     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου     Καβέτσου Κωνσταντίνου 12, 81100, Μυτιλήνη     22510-48420     22510-48666     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου     Ελευθερίου Βενιζέλου 34, 22100 Τρίπολη     2713-610236     2713-610263     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση