Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates ResponsiveθΕΛΕΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΑΛΛΑ Η ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙ ....

Κανετούνης Φώτης πρώην πρόεδρος της Μελισσοκομικής Ελλάδας

Με αφορμή τη δημοοίευση στο περιοδικό της ΟΜΣΕ λίβελου του κ. Ντούρα ενάντια στη Μελισσοκομική και τους ανθρώπους της (τεύχος Νοε-Δεκ 2014 σελ. 7), θα ήθελα ως Πρόεδρός της το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται (πριν15 χρόνια), αλλά και μέχρι πρόσφατα και ως απάντησή του να σημειώσω τα εξής:

 1. Με ποιο δικαίωμα μπορεί κάποιος να εκμεταλλεύεται τη θέση του στο φορέα και να χρησιμοποιεί ένα περιοδικό που δεν του ανή­κει για την υπερπροβολή του και την παρά­θεση της δικής του "αλήθειας", ενώ παράλληλα αποσιωπά συστηματικά παρεμβάσεις φορέων και ανθρώπων του κλάδου; Το περιοδικό ανήκει στους Ελληνες μελισσοκόμους, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν την εμπάθεια και τις εμμονές του κ. Ντούρα.

 2. Το κενό που άφησε το κλείσιμο της Μελισσοκομικής Νότιας Ελλάδας πριν 15 χρόνια, έδωσε τη δυνατότητα πραγματοποίησης ενός ονείρου, τη δημιουργία ενιαίας μελισσοκομικής συνεταιριστικής οργάνωσης, Ο νέος φορέας έγινε με τη Βοήθεια μελισσοκόμων της πρώην Μελισσοκομικής και η Μελισσοκομική Βόρειας Ελλάδας αγκάλιασε συναδελφικά τους νέους συνεταιρισμούς. Μία και μόνη προϋπόθεση τέθηκε στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, η οποία έγινε αποδεκτή. Να μην διεκδικηθεί η Προεδρία στις πρώτες εκλογές της Μελισσοκομικής, προκειμένου η μετάβαση να γίνει ομαλά, χωρίς κλυδωνισμούς και αντιπαραθέσεις.

 3. Την πρώτη εμφάνιση του κ. Ντούρα στη Μελισσοκομική, συνοδέυσε η διχόνοια και η διάσπαση. Με το καλημέρα απαίτησε μέχρι θανάτου να εκλεγεί Πρόεδρος της Μελισσοκομικής, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι την πρώτη τριετία της ενοποίησης ο Πρόεδρος θα προερχόταν από τους παλιούς συνεταιρισμούς Ο διχαστικός και αλαζονικός τρόπος του ξεπέρασε κάθε όριο. Είχε έρθει ο Σωτήρας να μας σώσει και όλα τα έβρισκε λάθος και κατηγορούσε τους πάντες, Έθεσε θέμα καθαίρεσης μου από Πρόεδρο 10 ημέ­ρες από την εκλογή μου. Μέχρι το πελατολόγιο της Μελισσοκομικής προσπάθησε να πάρει μαζί του χωρίς να ζητήσει την άδεια του Δ.Σ., κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ πριν από κανένα. Όλη η Μελισσοκομική ήταν σε αναταραχή, η διάσπαση και η διάλυση ήταν θέμα χρόνου, πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται η ενοποίηση. Δεν χρειάζονταν καμία υπόδειξη ή καθοδήγηση για το τι έπρεπε να γίνει. Κανείς δεν ήθελε να επαναληφθεί το σκηνικό της πρώην Μελισσοκομικής Νότιας Ελλάδας πριν κλείσει.

 4. Το ΔΣ, δεν είχε δικαίωμα από το κατα­στατικό να δώσει λύση παρά μόνο η έκτακτη Γενική Συνέλευση, γιατί τόσο σοβαρά θέμα­τα συζητιούνται και αποφασίζονται μόνο από τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των συνεταιρισμών. Για τη σύγκλησή της απαιτούνταν υπογραφές από τα 2/3 των αντιπροσώπων. Γύρισα μόνος μου όλη την Ελλάδα ενημέρωσα τους μελισσοκόμους και συγκέντρωσα τον απαιτούμενο αριθμό. Έτσι, με απόλυτα νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο καθαιρέθηκε από μέλος του Δ.Σ. της Μελισσοκομικής, με εισηγήσεις μου και σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις δύο μαζικότατων Γενικών Συνελεύσεων των αντιπροσώπων δεκάδων συνεταιρισμών της Ενιαίας Μελισσοκομικής (παλιοί και νέοι συνεταιρισμοί) και με τελεσίδικες αποφάσεις του δικαστηρίου στο οποίο απευθύνθηκε ο κ. Ντούρας, χωρίς να σεβαστεί τις αποφάσεις των μελισσοκόμων. Ας μην υποτιμούμε τους μελισσοκόμους και τους φορείς τους για τις αποφάσεις τους. Αρκετά υπέστη η Μελισσοκομική από όλα αυτά ως επιχείρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, ο κ, Ντούρας κατάφερε στο τέλος να βρει τρόπο να εκφράσει τη ματαιοδοξία του.

 5. Είναι τραγικά αστείο να ισχυρίζεται κάποιος ότι δικαιώνεται, επειδή μετά από 15 χρόνια κλείνει μια συνεταιριστική επιχείρηση, την εποχή που έχουν μπει λουκέτα σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις και σχεδόν όλους τους συνεταιρισμούς. Εξάλλου, σύμφωνα με το νέο συνεταιριστικό νόμο η Μελισσοκομική Κοινοπραξία δεν υφίσταται και δεκάδες μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί διαγράφονται. Σίγουρα στενοχωριούνται οι μελισσοκόμοι που χάνουν το φορέα που στήριζε την παραγωγή τους, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τη δουλειά τους. Αυτοί που επιχαίρουν και δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους, είναι οι ίδιοι που δεν άφησαν τη Μελισσοκομική σε χλωρό κλαρί και σήμερα μιλούν για "δικαίωση".

 6. Η Ενιαία Μελισσοκομική για πολλά χρό­νια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με την παρέμβαση στην τιμή του μελιού, τις θέσεις της για τη στήριξη του ελληνικού μελιού και των μελισσοκόμων, τη συμβολή της στην έρευνα του μελιού και τη δημιουργία και δράση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης. Επί σειρά ετών είχε κερδοφορία που επέτρεπε την αύξηση της τιμής του μελιού κάθε χρό­νο και την εξόφληση των παραγωγών σε διάστημα 6 μηνών, χωρίς κεφάλαια και δάνεια.

 7. Οι δυσκολίες για τη Μελισσοκομική προέκυψαν το 2005, όταν λόγω της ανίχνευσης παραδιχλωροβενζόλιου στο ελληνικό μέλι, οι αλυσίδες Σ/Μ, τα προϊόντα των οποίων συσκεύαζε, επέστρεψαν στις αποθήκες της Μελισσοκομικής τεράστιες ποσότητες τυποποιημένου μελιού και στη συνέχεια βρήκαν άλλους συσκευαστές να τους παραδωσουν "καθαρό" μέλι. Παρά τη μεγάλη ζημιά τα επιβαρυμένα μέλια δεν επιστράφηκαν στους μελισσοκόμους. Μετά από μερικούς μήνες η ΑΤΕ προχώρησε σε διαδικασία εκκαθάρισης λόγω χρεών που είχαν δημιουργηθεί τη δε­καετία του 1980 από φέσια εμπόρων. Η Μελισσοκομική υποχρεώθηκε σε εξώδικο διακανονισμό και κατέβαλε εφάπαξ στην ATE την 17/11/2006 το αστρονομικό ποσό των 700,000Euro.

 8. Την επόμενη χρονιά, το 2007, λόγω μειωμένης παραγωγής και παρά την εξόφληση των υποχρεώσεών της Μελισσοκομικής στους παραγωγούς, η εισκόμιση μελιού έφτασε μόλις τους 30 τόνους, Ο Διευθυντής κ. Μανίκης ενημέρωσε με επιστολή του το Δ.Σ. στις 21/12/2007, ότι η Μελισσοκομική χρειάζεται μέλι και όχι Διευθυντή για να επιβιώ­σει, παραιτήθηκε και στη συνέχεια απολύθηκε. Δεν πήρε και δεν διεκδίκησε μισθούς 3 ετών και ολόκληρη την αποζημίωση για 24 χρόνια εργασίας, παρά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε και δεν αποδέχθηκε προ­τάσεις συνεργασίας από μελισσοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να μη δημιουργή­σει πρόβλημα στη Μελισσοκομική. Παρ' όλα αυτά βοήθησε με την εμπειρία και τη γνώση του, όταν του ζητήθηκε και ως το Γενάρη του 2014 παρέμεινε Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής. Η εισκόμιση μελιού παρέμεινε και τα επόμενα χρόνια το κυρίαρχο πρόβλημα με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων στην αγορά και το αδιέξοδο στη λειτουργία της Μελισσοκομικής.

 9. Κάθε κατηγορία του κ. Ντούρα αφορά όλους όσους αγωνιστήκαμε να κρατήσουμε και να αναπτύξουμε τη Μελισσοκομική με ανιδιοτέλεια, χωρίς κομματικές και επιχειρηματικές εξαρτήσεις και είναι ντροπή κάθε προσβλητική αναφορά.

 Μελισσοκομική Επιθεώρηση

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015Ο «έντιμος» κος Ντούρας,

 • Γιατί δεν κυνήγησε δικαστικά τον πρόεδρο της Μελισσοκομικής Ελλάδας κον Κανετούνη που δημόσια τον αποκάλεσε εμπαθή, με εμμονές, άτομο που φέρνει τη διχόνοια και τη διάσπαση, άτομο που οι αλαζονικοί του τρόποι ξεπέρασαν κάθε όριο;
 • Γιατί προσπάθησε ο κος Ντούρας να πάρει μαζί του χωρίς να ζητήσει άδεια του ΔΣ το πελατολόγιο της Κοινοπραξίας γεγονός που του στοίχισε την καθαίρεσή του από το ΔΣ της Κοινοπραξίας;
 • Τι θα έκανε το πελατολόγιο; που θα το έδινε;
   Στην επιστολή του κου Κανετούνη που δημοσιεύτηκε στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση τον Ιανουάριο του 2015 ο κος Ντούρας δεν απάντησε ποτέ, γιατί δεν είχε τι να πει. Αυτές οι επιστολές γράφουν την ιστορία της ελληνικής μελισσοκομίας και μένουν ντοκουμέντα για τους συνδικαλιστές που οδηγούν τον κλάδο της μελισσοκομίας σήμερα.

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση