Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive
2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Σας καλούμε στο 2ο πανελλήνιο Συνεδρίο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας. Το Συνέδριο θα διαρκέσει δύο ημέρες. Την πρώτη ημέρα θα παρουσιαστούν εισηγήσεις σχετικά με επιστημονικά-μελισσοκομικά θέματα και τη δεύτερη ημέρα εισηγήσεις σχετικά με συνδικαλιστικά θέματα. 

Εκ μέρους των Οργανωτικών Επιτροπών 
Ποντίκης Αναστάσιος
Θρασυβούλου Ανδρέας

Ερωτήσεις - απαντήσεις

Ανδρέας Θρασυβούλου : Τι είναι το ακατέργαστο μέλι (Raw Honey)

Andreas Thrasyvoulou: Mε ρωτάνε αρκετοί τι είναι το «Ακατέργαστο μέλι» ή στα αγγλικά ‘Raw honey”.

"ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΕΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ"

Ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου απαντάει σε ερωτήσεις μελισσοκόμων για τις μελισσοτροφές: 

Ερώτημα 1. θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα «καμένο» μέλι από τον κηροτήκτη ή από το ξελέπισμα για την παρασκευή ζαχαροζύμαρου.

Eξετάσαμε το ερώτημα στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ. Σε μια περίπτωση χρησιμοποιήσαμε μέλι που είχε HMF 279 mg/kg. Κάναμε ζαχαροζύμαρο με ζάχαρη άχνη (1:3) στο οποίο η HMF κατέβηκε 128 mg/kg, δηλαδή παρατηρήθηκε μείωση 46%. Παρά τη μείωση, η υψηλή συγκέντρωση της HMF είναι απαγορευτική στη χρησιμοποίηση της τροφής στις μέλισσες. Σε μια δεύτερη περίπτωση το μέλι είχε HMF 33 mg/kg και το ζαχαροζύμαρο που προέκυψε 9 mg/kg, δηλαδή μείωση κατά 27%. Στην περίπτωση αυτή η τροφή είναι κατάλληλη για τις μέλισσες.

Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ - Ο καθηγητής Α. Θρασυβούλου απαντάει για τις ιμβερτοποιημενες τροφες

Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου : Με απασχολεί η ιμβερτοποιηση της ζάχαρης . Υπάρχει τρόπος ιμβερτοποιησης με απλή μαγιά εμπορίου αρτοποιίας ή μπύρας; Το ένζυμο ιμβερταση κοστίζει αρκετά 60ευρω τα 350γραμμαρια. Υπάρχει άλλη λυση; Χωρίς να εννοώ το βράσιμο με οξέα.

Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ - Ο καθηγητής Α. Θρασυβούλου απαντάει για τη Νοζεμίαση



Vassilis Kirkinis
Αν κάποια στιγμή διαγνώσουμε μεγάλη προσβολή από νοζεμιαση και με δεδομένο ότι δεν έχουμε πρόσβαση σε αντιβιοτικά, εκτός από τον σταυρό μας τι κάνουμε ?