- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 20:16
-
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 20:16
-
Γράφτηκε από τον/την Κοσμάς Βασιλειάδης
-
Εμφανίσεις: 6191

Ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου απαντάει σε ερωτήσεις μελισσοκόμων για τις μελισσοτροφές:
Ερώτημα 1. θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα «καμένο» μέλι από τον κηροτήκτη ή από το ξελέπισμα για την παρασκευή ζαχαροζύμαρου.
Eξετάσαμε το ερώτημα στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ. Σε μια περίπτωση χρησιμοποιήσαμε μέλι που είχε HMF 279 mg/kg. Κάναμε ζαχαροζύμαρο με ζάχαρη άχνη (1:3) στο οποίο η HMF κατέβηκε 128 mg/kg, δηλαδή παρατηρήθηκε μείωση 46%. Παρά τη μείωση, η υψηλή συγκέντρωση της HMF είναι απαγορευτική στη χρησιμοποίηση της τροφής στις μέλισσες. Σε μια δεύτερη περίπτωση το μέλι είχε HMF 33 mg/kg και το ζαχαροζύμαρο που προέκυψε 9 mg/kg, δηλαδή μείωση κατά 27%. Στην περίπτωση αυτή η τροφή είναι κατάλληλη για τις μέλισσες.