Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive

S10700313 Custom

Ερώτηση 1η:

Ιωαννης Λυτρας Κύριε καθηγητά, γιατί πληρώνουμε της αναλύσεις στο ΑΠΘ;

Andreas Thrasyvoulou Η ερώτηση μάλλον είναι συνέχεια της αναφοράς για το «Μασούτη και τις Χριστουγεννιάτικες προσφορές» την οποία θεώρησα προσβλητική για την προσπάθεια που γίνεται και δεν είχα καμιά πρόθεση να την απαντήσω. Επειδή όμως επανέρχεται η ερώτηση, βρίσκουμε στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να μιλήσω για πράγματα που έπρεπε ήδη κάποιοι απ' εσάς να γνωρίζουν.
Στο εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ απασχολούνται 10 επιστήμονες ( 5 διδάκτορες, 4 υποψήφιοι διδάκτορες και ένας μελισσοκόμος). Από τα 10 άτομα προσωπικό μόνο το ένα αμείβεται με μισθό από το Κράτος. Η χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο στο Εργαστήριο είναι 600 (εξακόσια) ευρώ τον χρόνο. Για να καλυφθεί ένας πενιχρός μισθό στους 9 επιστήμονες, για να καλυφθούν έξοδα συντήρησης και ανανέωσης του επιστημονικού εξοπλισμού, για να αγοραστούν αντιδραστήρια και αναλώσιμα για την έρευνα, για να διατηρηθεί το σύστημα διαπίστευσης και τέλος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες εκπαίδευσης των αυριανών γεωπόνων, το Εργαστήριο αναγκάζεται να παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης στα προϊόντα της μέλισσας και εκπαίδευσης μελισσοκόμων. Με τους πόρους που εξασφαλίζονται με την προσπάθεια αυτή και την ετήσια ενίσχυση από το ΥπΑΑΤ μέσω της δράσης «έρευνα» του Κανονισμού, το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ συνεχίζει να υπάρχει και να δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς του κλάδου.
Με την δραστηριότητα αυτή έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προσφέρει στην μελισσοκομία αρκετά όπως η ταυτοποίηση 13 αμιγών κατηγοριών ελληνικού μελιού (8 έχουν νομοθετηθεί και έγινε πρόταση για άλλες 5), η προώθηση της νομοθεσία για τα ποιοτικά κριτήρια του ελληνικού βασιλικού πολτού και της γύρης και η διάκρισή του από τα εισαγόμενα προϊόντα, η συνεχή έρευνα για την αντιμετώπιση της βαρρόα, νοσεμίασης και αμερικάνικης σηψιγονίας, η προώθηση ελληνικών μελιών ΠΟΠ/ΠΓΕ, η ανάπτυξη μεθόδων ανάλυσης στο μέλι, τη γύρη, τη πρόπολη και το δηλητήριο της μέλισσας και άλλα. Το εργαστήριο μέχρι στιγμής έχει δώσει 7 διδακτορικά και 24 μεταπτυχιακά στη μελισσοκομία σε νέους επιστήμονες. Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου, οι εγκαταστάσεις, η δραστηριότητά του και το προσωπικό του, όλα αυτά ανήκουν στους μελισσοκόμους, ανήκουν στον κλάδο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αν βρεθεί τρόπος να εξασφαλιστούν οι πόροι λειτουργίας του εργαστηρίου ασφαλώς και η παροχή υπηρεσιών στους μελισσοκόμους θα είναι δωρεάν.


Ερώτηση 2η:

Vasilis Fotopoulos Θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση. Επικρατει η άποψη οτι τα ελληνικά μηχανήματα ειναι "γερασμενά" σε σχέση με τα αντίστοιχα του εξωτερικού που ειναι νεότερης τεχνολογίας. Ισχυει κατι τέτοιο η οχι;
Κ αν ισχυει,θεωρείτε οτι ενα δειγμα μελιου το οποιο θα αναλυθεί σε ενα καινουργιο τεχνολογικά εργαστήριο του εξωτερικού θα μας δωσει αλλα αποτεσματα; Σας ευχαριστω;

Andreas Thrasyvoulou Οχι δεν ισχύει. Τα εξειδικευμένα ελληνικά εργαστήρια που ασχολούνται με το μέλι διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό (GC, GS_MS, HPLC, HPLC_MS_MS, FTIR κ.ά) μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων κυψέλης. Τα διαπιστευμένα εργαστήρια ανάλυσης μελιού κατά ISO 17025 σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διεργαστηριακά τεστ (αναλύουν το ίδιο δείγμα μελιού) και εναρμονίζονται στις μεθόδους ανάλυσης, συνεπώς δεν μπορούν να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση