Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates ResponsiveVassilis Kirkinis
Αν κάποια στιγμή διαγνώσουμε μεγάλη προσβολή από νοζεμιαση και με δεδομένο ότι δεν έχουμε πρόσβαση σε αντιβιοτικά, εκτός από τον σταυρό μας τι κάνουμε ?


Andreas Thrasyvoulou : H θυμόλη είναι αποτελεσματική εφόσον χρησιμοποιηθεί απ' όλους τους μελισσοκόμους τέλος φθινόπωρο και αρχές άνοιξης. Υπάρχουν μακροχρόνια πειράματα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Η κύρια δραστική ουσία του σκευάσματος HiveAlive που προτείνει το Ινστιτούτο είναι η θυμόλη. Δεν υπάρχουν διαφωνίες στο θέμα αυτό από τους επιστήμονες.

 Stavros Pointer Sismanidis : Η φραση "εφόσον χρησιμοποιηθεί απο όλους τους μελισσοκόμους" πως να την εκλάβουμε?

 Andreas Thrasyvoulou Γιατί από όλους τους μελισσοκόμους; Μια προσβεβλημένη μέλισσα από νοσεμίαση του τύπου N.ceranae έχει πάνω από 150 εκατ. σπόρια. Χρειάζονται 100 σπόρια για μολυνθεί μια μέλισσα , έτσι μια παραπλανημένη μέλισσα μπορεί από μόνη της να μεταφέρει την αρρώστια σε 1,5 εκατομμύριο άλλες μέλισσες!! Αντιλαμβάνεστε πόσο εύκολο μπορεί να μεταφερθεί η αρρώστια από μελίσσι σε μελίσσι, από μελισσοκομείο σε μελισσοκομείο και από περιοχή σε περιοχή. Γι’ αυτό και η νοσεμίαση θεωρείται ενδημική. Για την αντιμετώπιση της ενδημικής αυτής κατάστασης χρειάζεται, πέραν από τα βασικά μέτρα υγιεινής των μελισσιών μας και τους ορθούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, προληπτική θεραπεία κάθε τέλος φθινοπώρου αρχές άνοιξης απ’ όλους τους μελισσοκόμους για 10 περίπου συνεχείς χρονιές. Πρόληψη στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι υπάρχει το παράσιτο καιι τοκτυπάμε έτσιώστε να τοπεριορίσουμε ακόμα περισσότερο. Τα μέσα που έχουμε σήμερα είναι η θυμόλη, το σκόρδο και τα σκευάσματα Protofil (εκχύλισμα φυτών), Nosestat (μυρμηκικό οξύ και ιώδιο), Vita feed Gold (εκχύλισμα τεύτλων), ApiHerb (εκχύλισμα βοτάνων), Νozevit (εκχύλισμα φυτών), Hive-Alive (θυμόλη). Παρά το γεγονός ότι τα σκευάσματα αυτά είναι όλα φιλικά, απαιτούν άδεια από τον ΕΟΦ για να κυκλοφορήσουν ως μελισσοφάρμακα. Τα περισσότερα όμως ξεπερνούν τον «σκόπελο» αυτό γιατί διατίθενται από τις εταιρείες ως σκευάσματα που βοηθούν την ανάπτυξη ή το ένστικτο καθαρισμού των μελισσών. Χρησιμοποιείστε ένα από τα σκευάσματα αυτά για να περιοριστεί η αρρώστια. Δεν είναι τοξικά για τις μέλισσες και δεν αφήνουν κατάλοιπα. Οι επιστήμονες προτείνουν θυμόλη, οι εταιρείες και οι πέριξ αυτών προτείνουν το δικό τους. Κάντε την επιλογή σας και προχωρήστε για το συμφέρον όχι μόνο το δικό σας αλλά και του γείτονα μελισσοκόμου και γενικά της μελισσοκομίας του τόπου μας. Απάντηση του κυρίου 

 

Stavros Pointer Sismanidis : το σκόρδο εχει δραση στη νοζεμιαση ? 


Andreas Thrasyvoulou : Στις δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριό μας το σκόρδο δεν βρεθηκε αποτελεσματικό γι' αυτό και δεν συνιστάται.
   Για ποιό λόγο δεν υπάρχουν μελισσο-φάρμακα στην Ελλάδα;
Η χρήση φαρμάκων στην Ελλάδα όπως και σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ελέγχεται από κοινή νομοθεσία. Για να εγκριθεί ένα σκεύασμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει η φαρμακευτική εταιρεία να υποβάλει φάκελο στον ενιαίο φορέα φαρμάκων της Ευρώπης (ΕΜΕΑ) ώστε να καθοριστούν ανεκτές ποσότητες καταλοίπων στα προϊόντα που παράγονται. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έκριναν ασύμφορη την υποβολή φακέλου στην μελισσοκομία και λόγω της μικρής αγοράς σε αντίθεση με την λοιπή ζωική αφορά. Μ΄ αυτό τον τρόπο επιτρέπεται η χρήση τετρακυκλινών, ερυθρομυκίνης, σουλφοναμίδης κ.ά αντιβιοτικών σε παραγωγικά ζώα όχι όμως στην μελισσοκομία. Μάλιστα έχουν καθοριστεί ανεκτές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων στα αυγά, το κρέας και στα τυριά που παράγονται από τα ζώα αυτά (καν.37/2010) ενώ στο μέλι οποιανδήποτε συγκέντρωση θεωρείται απαγορευτική. Αυτό δεν πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα, γιατί οι ασθένειες γόνου των μελισσών αντιμετωπίζονται με επιτυχία χωρίς αντιβιοτικά. Συγκεκριμένα η Αμερικάνικη Σηψιγονία αντιμετωπίζεται με μετάγγιση, η Ευρωπαική Σηψιγονία δεν υπάρχει, η Σακόμορφη σήψη με σωστή καταπολέμηση της βαρρόα και η Ασκόσφαιρα με μέτρα υγιεινής και σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς. Το Φουμιντίλ που χρησιμοποιείται σε μη Ευρωπαϊκές χώρες για τη νοσεμίαση, είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δεν χρησιμοποιείται σε κανένα άλλο παραγωγικό ζώο και δεν θα θέλαμε με τίποτε να το βρούμε στα ελληνικά μέλια. Η συγκριτικά πειράματα που έγιναν στην Τουρκία και Ελλάδα έδειξαν παρόμοια αποτελεσματικότητα φουμιντίλ και θυμόλης στην μακροχρόνια χρήση, άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να το χρησιμοποιήσουμε.

 

Κοσμας Βασιλειαδης : Στην Ισπανια εγινε αρση της απαγορευσης απο το κρατος , θα συμφωνησουμε ολοι οτι δεν πρεπει ασφαλως να μπαινουν αντιβιωτικα αλλα, δεν πρεπει να υπαρχει καποιος ελεγχομενος μηχανισμος σε ακραιες περιπτωσεις διασωσης του ζωικου κεφαλαιου εστω και υπο περιορισμους και υποχρεωτικης δειγματοληψιας προιοντων απο υπηρεσιες? 


Andreas Thrasyvoulou : Ο περιορισμός από την ΕΜΕΑ ήταν από το 2000 η Ισπανία και η Αγγλία κράτησαν το Φουμιντιλ μέχρι το 2006. Μετά τη χρονιά αυτή όπως και σ΄όλες τις ευρωπαικές χώρες δεν επιτρέπεται η χρήση αντιβιοτικών σε καμια ευρωπαική χώρα συμπεριλαμβανομένης και της ισπανίας. Η ΕΕ άφησε ένα παραθυράκι μέσα από τον καν. 28/2010 που επιτρέπει ένα κτηνίατρο με δικιά του ευθύνη να συνταγογραφήσει σκεύασμα που χρησιμοποιείται για άλλα ζώα ακόμα και στον άνθρωπο σε παραγωγικά ζώα όπως είναι η μέλισσα, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο. Κανείς όμως κτηνίατρος δεν αναλαμβάνει τη ευθύνη αυτή.

 

Χαράλαμπος Βαχλιώτης : Αφήνεται να εννοηθεί πως μπορεί να κάνει δουλειά στην νοζεμιαση και κάποιο άλλο αντιβιοτικό? Κτηνιατρικής χρήσεις η ακόμη και ανθρώπινο..?

Andreas Thrasyvoulou: Δεν υπάρχει κανένα άλλο αντιβιοτικό για τη νοσεμίαση πέραν από τη φουμαγιλλίνη η οποία είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Ο κτηνίατρος με βάση τη νομοθεσία μπορεί με δικιά του ευθύνη να δώσει συνταγή για σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για θεραπεία άλλων ζώων και έχουν καθοριστεί ανεκτές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων μέσα από τον καν. 37/2010. Η φουμαγιλλίνη ΔΕΝ επετρέπεται σε άλλα ζώα και ΔΕΝ καθορίστηκαν ανεκτές συγκεντρώσεις της σε άλλο τρόφιμο. Γι' αυτό και ΔΕΝ μπορεί να την προτείνει ο κτηνίατρος κάνοντας χρήση της σχετικής νομοθεσίας

 

Dimitrios Davrados :Ενστάλαξη οξαλικού οξέος για την βαρρόα βοηθάει για την νοζεμιαση?

Andreas Thrasyvoulou : Για την ώρα δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση