Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive

Ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου απαντάει σε ερωτήσεις μελισσοκόμων για τις μελισσοτροφές: 

Ερώτημα 1. θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα «καμένο» μέλι από τον κηροτήκτη ή από το ξελέπισμα για την παρασκευή ζαχαροζύμαρου.

Eξετάσαμε το ερώτημα στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ. Σε μια περίπτωση χρησιμοποιήσαμε μέλι που είχε HMF 279 mg/kg. Κάναμε ζαχαροζύμαρο με ζάχαρη άχνη (1:3) στο οποίο η HMF κατέβηκε 128 mg/kg, δηλαδή παρατηρήθηκε μείωση 46%. Παρά τη μείωση, η υψηλή συγκέντρωση της HMF είναι απαγορευτική στη χρησιμοποίηση της τροφής στις μέλισσες. Σε μια δεύτερη περίπτωση το μέλι είχε HMF 33 mg/kg και το ζαχαροζύμαρο που προέκυψε 9 mg/kg, δηλαδή μείωση κατά 27%. Στην περίπτωση αυτή η τροφή είναι κατάλληλη για τις μέλισσες.


Συμπέρασμα η συγκέντρωση της HMF στο ζαχαροζύμαρο εξαρτάται από την αρχική συγκέντρωση της HMF. Υπολογίζουμε ότι η μείωση στο ζαχαροζύμαρο θα κυμαίνεται από 30% έως 50% της αρχικής τιμής. Γι’ αυτό και προτείνεται:

Όταν η αρχική συγκέντρωση HMF στο μέλι είναι υψηλότερη από 150 mg/kg να μην χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζαχαροζύμαρου. Μπορεί να αναμιχθεί με άλλο μέλι ώστε να μειωθεί η HMF
Όταν είναι μεταξύ 80 και 150 mg/kg το τελικό ζαχαροζύμαρο θα πρέπει να αναλυθεί πριν δοθεί στις μέλισσες ή να αναμιχθεί με άλλο μέλι ώστε να μειωθεί η HMF.
Όταν είναι κάτω από 80 mg/kg μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα.

Ερώτημα 2: Πώς θα προστατευτεί ο μελισσοκόμος από μια πολυδιαφημιζόμενη τροφή η οποία πιθανό να έχει τοξικές για τις μέλισσες ουσίες, να προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα υλικά ή να κρύβει αντιβιοτικά ή άλλα χημικά φάρμακα;

Οι μελισσοτροφές δεν μπορεί να παραμείνουν ανεξέλεγκτες. Υπάρχουν κανονισμοί της Ε.Ε. όπως ο 767/2009 ο οποίος αφορά όλα τα ζώα τα οποία διατρέφονται, εκτρέφονται ή διατηρούνται με σκοπό την παραγωγή τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο κανονισμός αυτός ισχύει και για τις μελισσοτροφές εμπορίου. Οι βασικότερες διατάξεις του κανονισμού αναγράφονται σε ξεχωριστή ανάρτηση παρακάτω.

Ερώτημα 3. Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η άμεση εφαρμογή του Καν 767/2009 στην παρασκευή και εμπορία των μελισσοτροφών θα βοηθήσει σημαντικά τη μελισσοκομία, θα θέσει τις σωστές βάσεις εμπορίας τους και θα εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των μελισσών. Στις βασικότερες διατάξεις του κανονισμού, η επιστημονική τεκμηρίωση αποτελεί τον κύριο παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη στη χρήση ισχυρισμών για την μελισσοτροφή. Όσοι διαθέτουν μελισσοτροφές και χρησιμοποιούν ισχυρισμούς όπως «διεγείρει την ωοτοκία», «αυξάνουν τις αποδώσεις», «περιορίζουν τις αρρώστιες», «βελτιώνουν την ποιότητα της παραγωγής» κ.ά θα πρέπει να καταθέσουν επιστημονική τεκμηρίωση για τον ισχυρισμό. Η ετικέτα θα πρέπει να αναγράφει υποχρεωτικά συγκεκριμένα στοιχεία όπως είναι ο κατάλογος των πρώτων υλών από τις οποίες αποτελείται η μελισσοτροφή. Ο παραγωγός δεν είναι υποχρεωμένος να αναγράψει την εκατοστιαία σύνθεση της τροφής αλλά έχει την υποχρέωση να καταθέσει φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία με λεπτομέρειες για τη σύνθεση. Ο μελισσοκόμος χρήστης της μελισσοτροφής, έχει έννομο συμφέρον κάτω από προϋποθέσεις να ζητήσει την σύνθεση της τροφής. Καμιά μελισοτροφή δεν θα μπορεί να υπάρξει στο εμπόριο εάν δεν διαθέτει την σχετική άδεια, εάν δεν αναφέρει τις απαραίτητες ενδείξεις στην ετικέτα και εάν δεν πληροί τους βασικούς κανόνες ασφάλειας που θα πρέπει να καθοριστούν (επίπεδα HMF, προέλευση από σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς κ.ά)

Διαβάζοντας τις διατάξεις θα καταλάβετε σε πόσο λάθος βαδίζουν όσοι εμπορεύονται τροφές στην Ελλάδα και πόσο θα διορθωθεί η κατάσταση με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ.

 

Ερώτημα 4. Τι συμπεράσματα έχει το Εργαστήριο Μελισσοκομίας, ΑΠΘ από την έρευνά του στις μελισσοτροφές και τι προτείνει.

Οι προτεινόμενες αυτοσχέδιες συνταγές ινβερτοποίησης του απλού σιροπιού με οξέα (κιτρικό, ασκορβικό, χυμό λεμονιού) και βιομηχανική ινβερτάση (β-φρουκτοφουρανοσιδάση) δεν πετυχαίνουν πάντοτε τη διάσπαση της σουκρόζης.

  • Με την ινβερτοποίηση και ιδιαίτερα με οξέα και θέρμανση, δημιουργείται HMF σε συγκεντρώσεις τοξικές για τις μέλισσες
  • Το περιεχόμενο της ετικέτας των μελισοτροφών εμπορίου δεν ανταποκρίνεται πάντοτε με την πραγματική σύνθεση της μελισσοτροφής.
  • Κάποιες μελισσοτροφές εμπορίου περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις HMF που συντομεύουν τη διάρκεια ζωής των μελισσών και μειώνουν τους πληθυσμούς των μελισσιών.
  • Η βιομηχανική ινβερτάση των μελισσοτροφών από ινβερτοζάχαρα (β-φρουκτοφουρανοσιδάση) ανιχνεύεται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στα μέλια και ενοχοποιεί τους μελισσοκόμους για νοθεία.
  • Συνθετικές βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αυγά και μπανάνες μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν στις μέλισσες και στα προϊόντα τους.
  • Αρκετές μελισσοτροφές εμπορίου χρησιμοποιούν ισχυρισμούς όπως «διεγείρει την ωοτοκία», «αυξάνουν τις αποδώσεις», «περιορίζουν τις αρρώστιες», «βελτιώνει την ποιότητα της παραγωγής» κ.ά χωρίς να έχουν καταθέσει επιστημονική τεκμηρίωση για τον ισχυρισμό τους στους αρμόδιους φορείς.

Προτείνεται

Ο μελισσοκόμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει καμιά τροφή που να μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη φυσική τροφή των μελισσών, τη γύρη και το μέλι. Οι τροφοδοτήσεις είναι αναγκαίες μόνο όταν οι μέλισσες χρειάζονται ενίσχυση των αποθεμάτων για το ξεχειμώνιασμα και στη νεκρή περίοδος νεκταροέκκρισης και γυρεοπαραγωγής (διεγερτική τροφοδοσία).

Οι μελισσοκόμοι να φτιάχνουν από μόνοι τους τις μελισσοτροφές . Για τη ρευστή τροφή, τα καταλληλότερα είναι το σιρόπι από ζάχαρη ζαχαροτεύτλων και νερό. Για το ζαχαροζύμαρο η άχνη ζάχαρη σε ανάμιξη με μέλι, δημιουργούν τα λιγότερα προβλήματα στις μέλισσες.

Άμεση εφαρμογή του Καν 767/2009 για την παρασκευή και την εμπορία των μελισσοτροφών.

 

Ερώτημα 5. Γιατί το Εργαστήριο Μελισσοκομίας Α.Π.Θ. δεν ανακοινώνει επίσημα τα αποτελέσματα της έρευνας για τις μελισσοτροφές ώστε να γνωρίζουμε κι εμείς ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;

 

Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ήταν το πρώτο που ασχολήθηκε με τις τροφές και την περιεκτικότητά τους σε HMF, σε μία εποχή που κανείς δεν τη γνώριζε και φυσικά δεν την υπολόγιζε. Η έρευνα έγινε με ιδίους πόρους όχι απλά για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, αλλά γιατί υπήρχαν συζητήσεις και αναρτήσεις για διαφόρων ειδών τροφές και τρόπους παρασκευής τους μεταξύ των μελισσοκόμων. Το Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί ελεγκτικό όργανο αλλά ερευνητικό και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας θεωρεί ότι είναι ανάγκη και υποχρέωσή του να βρίσκεται δίπλα στο μελισσοκόμο χωρίς αυτό να είναι αυτονόητο. Στα πλαίσια αυτά, τα αποτελέσματα των αναλύσεων ανακοινώθηκαν στους παρασκευαστές των τροφών προκειμένου να ενημερωθούν αυτοί για τις τροφές που διαθέτουν στην αγορά και να εντοπιστούν πιθανά σφάλματα από μεριάς τους ή να συνεχίσουν την ορθή διαδικασία παραγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε από μεριάς των παρασκευαστών, έκπληξη για το αποτέλεσμα καθώς δεν γνώριζαν εάν και τι θα έπρεπε να ελέγξουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι παρτίδες που ελέγχθηκαν τότε έχουν καταναλωθεί, τα δεδομένα ισχύουν μόνο για εκείνες τις μετρήσεις και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε για να διαφημίσουν, ούτε για να κατηγορήσουν ένα προϊόν.

Από τότε έχουν περάσει 6 χρόνια (τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το 2011) και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μαζί με τις τροφές αναφέρεται η συγκέντρωση της HMF, οι παρασκευαστές φροντίζουν για την ποιότητα των τροφών που παράγουν και οι μελισσοκόμοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι από ποτέ ακόμα και σε επίπεδο χημικών αντιδράσεων. Το εργαστήριο συνεχίζει να παρακολουθεί τις τροφές εμπορίου και επεμβαίνει όταν χρειάζεται για να βοηθήσει και όχι να τιμωρήσει.

Θα τονίσω ακόμα μια φορά την προσοχή που θα πρέπει να μας συνοδεύει όταν καταγελούμε επίσημα μια μελισσοτροφή εμπορίου ως τοξική. Αρκετοί μελισσοκόμοι μας στέλλουν για ανάλυση στο εργαστήριο μελισσοτροφές εμπορίου τις οποίες αγοράζουν. Εάν βρεθεί οποιονδήποτε πρόβλημα σ’ αυτές και γίνει καταγγελία από το μελισσοκόμο, δεν μπορεί να αποδείξει ότι η τροφή που έστειλε για ανάλυση ήταν η αντίστοιχη της καταγγελίας και πιθανόν να βρεθεί κατηγορούμενος ο ίδιος για συκοφαντική δυσφήμηση και μάλιστα να του ζητηθούν διαφυγόντα κέρδη. Σε αντίθεση με το μέλι, εδώ η νομοθεσία της ΕΕ δεν εφαρμόζεται και έτσι ο ΕΟΦ δεν μπορεί να ελέγξει.

Σχετικά επιστολή και προτάσεις ελέγχου των μελισσοτροφών σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε στείλει στο Υπουργείο στις 8/3/2013 (αριθ. πρωτ. 2494). Δεν λάβαμε ακόμα απάντηση.

 

Ερώτημα 6. Υπάρχει τροφοδοσία που δεν ανιχνεύεται στο μέλι?


Σχετική έρευνα που έγινε στο εργαστήριο Μελισσοκομίας και δημοσιεύτηκε στην Μελ. Επιθεώρηση το Μάιο του 2012 (σελίδες 190-192) απέδειξε ότι ΔΕΝ υπάρχει καμιά τροφή ινβερτοποιημένη ή όχι, η οποία όταν δοθεί πάνω στην ανθοφορία δεν θα ανιχνευτεί στο μέλι. Στην ίδια έρευνα αποδεικνύεται ότι οι διάφορες συνταγές ιμβεροποιησης που δίνονται στο διαδίκτυο δεν δουλεύουν. Θα στείλω την εργασία για ανάρτηση.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση