Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive

Andreas Thrasyvoulou: Mε ρωτάνε αρκετοί τι είναι το «Ακατέργαστο μέλι» ή στα αγγλικά ‘Raw honey”.

Η κατηγορία αυτή μελιού υπάρχει στην Αμερική και σε τρίτες χώρες όχι όμως στους κανoνισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Ακατέργαστο είναι το μέλι εκείνο το οποίο δεν περνά από κανένα φίλτρο και περιέχει ότι πέσει σ’ αυτό και την διάρκεια του τρύγου όπως κεριά, σφήκες, κηρόσκωρο, αφρό κ.ά. Ασφαλώς το μέλι αυτό δεν θερμαίνεται και διατίθεται έτσι στον καταναλωτή. Στη φωτογραφία φαίνεται ένα ακατέργαστο μέλι.

Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου : Το ζήτημα δεν ειναι στο τροπο επεξεργασίας(περαν του codex alimentarius).Το θέμα είναι πιο φιλοσοφικό. Τα μέλια μας ειναι ολα αγνα ολα ακατεργαστα ολα γνησια ολα 100%. Η λεξη ΜΕΛΙ τα εμπεριέχει όλα αυτά και οποια δπτ προσθήκη ενώπιον της λέξης ΜΕΛΙ υποβαθμίζει το ιδιο το προϊόν..Στο χερι μας ειναι να αναδείξουμε τη σημασια του Μελιού περαν απο μαρκετιστικες διατυπώσεις.

Andreas Thrasyvoulou: Oτι πιστεύει ο καθένας μας είναι σημαντικό και το σεβόμαστε. Tο τι ισχύει όμως στη διεθνή και εθνική νομοθεσία κάθε χώρας είναι διαφορετικό θέμα. Ο Codex είναι απλές προτάσεις κανόνων και οδηγιών οι οποίες ΔΕΝ είναι υποχρεωτικές για καμιά χώρα. Στον Codex δεν περιέχεται το raw honey ως ξεχωριστή κατηγορία μελιού. Οι Aμερικάνοι στην εθνική τους νομοθεσία προτείνουν κατηγορίες μελιού που δεν υπάρχουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ή στο Codex, όπως τεχνικό (artificial honey), νοθευμένο (adulterated honey) και το ανεπεξέργαστο μέλι (raw honey). Για το ανεπεξέργαστο μέλι δίνουν τον παρακάτω ορισμό: «Honey that has not been filtered or strained as described by the U.S. Standards for Grades of Extracted Honey and may include extracted or non-extracted honey and whereas most of the fine particles, pollen grains, air bubbles, comb, propolis and other defects normally found in suspension are present» Η φωτογραφία είναι αντιπροσωπευτική. Στην Ευρώπη όταν λέμε ανεπεξέργαστο μελι εννοούμε εκείνο που έχει HMF <40 mg/kg και διαστάση >8 DN. Δεν το γράφουμε όμως στην ετικέτα και δεν το πουλάμε σαν raw honey. Αυτό θα πρέπει να το προσέξετε ιδιαίτερα στη Κύπρο γιατί είδα να κυκλοφορούν ετικέτες με την συγκεκριμένη ένδειξη.

Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου :  Έχουμε δει πολύ τον χαρακτηρισμό "άβραστο" και "άθερμο" σε ετικέτες να πωλείται πολύ τα τελευταία 3-4 χρόνια. Συνήθως σε βάζα που έχουν ήδη μπει στο ράφι με το μέλι κρυσταλλομένο-πηχτό. Κύριε Andreas Thrasyvoulou παράτυπα;;;

Andreas Thrasyvoulou: Ολα τα μέλια με HMF <40 mg/kg και Διαστάση >8 DN θεωρούνται από τη νομοθεσία αβραστα, άθερμα, ανεπεξέργαστα.Πάνω απότα όρια αυτά είναι τα μέλια ζαχαροπλαστίας. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί άβραστο, άθερμο κλπ αφορούν όλα τα ομοειδή μέλια γι' αυτόκαι δεν πρέπεινα αναγράφονται στην ετικέτα (καν. 1169/2011). Ακριβώς όπως το αγνό, το ανόθευτο και το φυσικό.

Christina Christodoulou: Δυστυχως κυριε καθηγητα τα τελευταια 2-3 χρονια αυξηθηκαν οι ετικεττες που αναγραφουν αρκετους "επιθετικους προσδιορισμους" χωρις να υποκειντε σε κυρωσεις αφου η νομοθεσια δεν αναφερεται σε λεξεις οπως αβραστο, αθερμο, ακατεργαστο. Παρολο που θεωρουνται ομοια του αγνου, ανοθευτου, 100% κτλ

Andreas Thrasyvoulou: Δεν υπάρχει στην ευρωπαική νομοθεσία κατηγορία μελιού με την ονομασία ¨αβραστο, άθερμο ή ακατέργαστο μέλι. Φαντάσου κάποιοι να ξεκινήσουν και να γράφουν στην ετικέτα "χωρίς τροφοδοσία", "χωρίς αντιβιοτικά", "χωρίς χημικά φάρμακα", "χωρίς συντηρητικά"," φυσικό", "αγνό", "ανεπεξέργαστο", κλπ. Στην Κύπρο δεν έχει καν καθοριστεί ποιο είναι το θυμάρι, το πορτοκάλι και η μυροφόρα μολονότι έγιναν συζητήσεις και προτάσεις πριν χρόνια. Νομίζω ότι παρα-χαλαρώσατε!!

Tasos-Giouli Zafiropoulos:  Δηλαδή εάν το βάλεις σε βαρέλια ηρεμίας για μια εβδομάδα κ μετά τραβήξεις από κάτω χωρίς όλη αυτή τη σαβούρα της φωτογραφίας... Δεν είναι ακατέργαστο...; Αυτο το μέλι σαν της φωτογραφίας ποτέ δεν πρέπει να δίνεται προς κατανάλωση!

Andreas Thrasyvoulou: Και ακατέργαστο, και φυσικό, και αγνό, και ανόθευτο και 100% ανεπεξέργαστο μέλι είναι. Δεν μπορείς όμως να δώσεις κανένα από αυτούς τους χαρακτηρισμούς στην ετικέτα του μελιού. Η έννοια του "ακατέργαστο ή raw honey" στη διεθνή νομοθεσία είναι διαφορετική από αυτή που εμείς γνωρίζουμε. Γι' εκείνους το ακατέργαστο μέλι είναι το προϊόν που έχει όλη τη σαβούρα . Δεν έχουν ορίσει για την κατηγορία αυτή μελιού ξεχωριστά ποιοτικά κριτήρια. Μόνο η σαβούρα το αποδεικνύει

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση