Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Ευχαριστούμε το εργαστήριο και όλο το επιστημονικό προσωπικό του. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τη διευθύντρια Τανανάκη Χρυσούλα,τον διδάκτορα Γιώργο Γκόρα,τον Ομότιμο καθηγητή Θρασυβούλου Ανδρέα καθως και τη Μελισσοκομική Επιθεώρηση.

  "Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για το ενδιαφέρον που δείξατε και θα ήθελα διευκρινίσω δύο πράγματα πριν δώσω όσες απαντήσεις μπορώ αμέσως μετά. Το πρώτο είναι πως τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο δεν είναι προσωπική μου δουλειά αλλά συνολικά του εργαστηρίου μελισσοκομίας του ΑΠΘ και ιδιαίτερα μίας πτυχιακής και μεταπτυχιακής εργασίας με πολλές ώρες δουλειάς και μετρήσεων από τους συγκεκριμένους φοιτητές.
   Το δεύτερο είναι πιο γενικό και αφορά την έρευνα όπως αντικειμενικά τίθεται αυτή. Κάθε δημοσιευμένο έργο λοιπόν, θα πρέπει να μπορεί να κριθεί αλλά κυρίως να επαναληφθεί - επαληθευτεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο. Έτσι όταν δίνεται μία περιγραφή του τρόπου εφαρμογής – σχεδιασμού πειράματος, θα πρέπει ο κάθε ένας να μπορεί να το επαναλάβει ως σχεδιασμό και να κρίνει αν θα έχει το ίδιο ή παρόμοιο αποτέλεσμα. 
   Σε αυτό το πνεύμα κινηθήκαμε, να επαναλάβουμε δηλαδή το σχεδιασμό μίας επίσημα δημοσιευμένης έρευνας, να διαπιστώσουμε τη δυνατότητα να επαληθευτεί και κυρίως να διαπιστώσουμε αν στα ελληνικά δεδομένα μπορούμε να έχουμε τα ίδια ή παρόμοια αποτελέσματα. 
Δεν διεκδικήσαμε ποτέ την πατρότητα της μεθόδου, θέλαμε όμως να δώσουμε την δική μας τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη μέσα από αντικειμενικές και πειραματικά δομημένες μετρήσεις. Άλλωστε, αυτό που βλέπαμε και ξέρατε όλοι καλά πως ισχύει είναι πως υπήρχαν πολλές συνταγές, πολλές προτάσεις αλλά ακόμα πιο πολλές απορίες. Ακόμα και όσοι αντέγραφαν μια συγκεκριμένη πρόταση από ξένη βιβλιογραφία ανέφεραν πάντα πως δεν το συστήνουν και πως θα πρέπει ο καθένας αν θέλει να το εφαρμόσει, να κάνει πρώτα δοκιμές σε λίγα μελίσσια του. 
   Τέλος η προσέγγισή μας ήταν, να δώσουμε μία συνταγή με όλη την πληροφορία άμεσα δοσμένη και με τη δυνατότητα να επαναληφθεί από κάθε ενδιαφερόμενο με κοινά υλικά που μπορεί να βρει ο καθένας εύκολα, χωρίς μυστικές λεπτομέρειες και αβέβαια βήματα. 
   Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα της ανακοίνωσης στο συνέδριο είναι η μαζική εφαρμογή σε πάνω από 600 παραγωγικά μελίσσια και 250 κυψελίδια διαφορετικών μελισσοκόμων σε διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικές κυψέλες και τρόπου χειρισμού. Η πληροφόρηση από τους ίδιους αποτελεί από τις υψηλότερης αξίας δεδομένο καθώς επαληθεύεται μαζικά και στην πράξη από άτομα που δεν είχαν κανένα λόγο να εκθειάσουν κάτι που θα ζημίωνε την περιουσία τους. 
   Μειονέκτημα μας, βεβαίως είναι πως δεν έχουμε όλη την εικόνα αν δεν συμπληρωθεί ένας τουλάχιστον κύκλος έτους. Ίσως να έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα και να έχουμε πολλές βελτιώσεις στο μέλλον με τη βοήθεια όλων των μελισσοκόμων που σκέφτονται και δοκιμάζουν….όμως αυτή δεν είναι η μελισσοκομία που θέλουμε;"

Γιώργος Γκόρας 
Γεωπόνος, Ph.D στη Μελισσοκομία
Επιστημονικός συνεργάτης ΑΠΘ


Ερωτήσεις - Απαντήσεις 


Εφαρμογή των ταινιών πάνω στα πλαίσια
: Έχουμε παρατηρήσει ότι δουλεύουν αλλά όχι το ίδιο καλά με το να μπουν μέσα. Γλιτώνεις τη δυσκολία να τοποθετηθούν μέσα και την καταστροφή των κηρηθρών στο σημείο που ακουμπούν αλλά ρισκάρεις σε αποτελεσματικότητα.

Καθαρότητα οξαλικού : Μιλάμε για ένυδρο πάντα. Δεν έχουν εντοπιστεί διαφορές μεταξύ των οξαλικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ένα κοινό οξαλικό θα κάνει δουλειά.

Γλυκερίνη; Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από φαρμακείο με 8€ το λίτρο, στη συνεχεία και στη μαζική εφαρμογή από καταστήματα με μελισσοκομικά είδη.

Χρήση μπεν μαρι; Ναι οπωσδήποτε. Η θερμοκρασία δεν είναι αυστηρός παράγοντας και με την έννοια αυτή δεν θέλει έλεγχο με θερμόμετρο. Ούτε η σταδιακή αύξηση φαίνεται να επηρεάζει. Έχει μεγάλη σημασία όμως η πλήρης διάλυση. Έτσι απλά βάζουμε νερό να ζεσταίνεται, τοποθετούμε και το δοχείο με το διάλυμα και ανακατεύουμε συχνά μέχρι την πλήρη διάλυση. Αν γίνει στο μάτι της κουζίνας χρησιμοποιούμε θερμοκρασία περίπου στα 2/3 της έντασης. Το νερό δεν χρειάζεται να βράζει. Ο χρόνος είναι περίπου μισή ώρα με 3/4 αλλά ξαναλέω κύριο που μας ενδιαφέρει είναι η διάλυση.

Γυαλία και γάντια : ναι όπως λέμε πάντα. Εν τούτοις δεν είναι τόσο ερεθιστικό όπως πχ το φορμικό ή η θυμόλη

Πρόκειται για wettex ρολό; Ναι. Αυτό που χρησιμοποιήσαμε εμείς ήταν το ρολό (ψάχναμε να βρούμε πότε είχε προσφορά για να πάρουμε μεγάλες ποσότητες). Το κόψιμο των ταινιών είναι πολύ χρονοβόρα εργασία. Αν πάρετε αυτό με τα τετράγωνα βολεύει πολύ γιατί κάθε πλευρά τετραγώνου είναι 3 εκατοστά. Θέλουμε 45x3 άρα είναι μία λωρίδα-ένα τετράγωνο (3 εκ) επί 15 τετράγωνα (45 εκατοστά).

Νερό βρύσης : Ναι

Πόση ώρα ποτίζουν τα wettex στο διάλυμα; 5-10 λεπτά είναι αρκετά. Δεν καθυστερούμε γιατί σύντομα θα κρυσταλλώσει το διάλυμα

Στραγγίζουμε τα wettex; Όχι με το χέρι. Δηλαδή δεν τα πατάμε να βγει ότι έχουν ποτίσει. Άλλωστε αυτό θέλουμε. Να συγκρατήσουν όση ποσότητα γίνεται (περίπου 27,5 γρ ανά ταινία). Θέλουμε όμως να μη στάζουν. Φίλος μελισσοκόμος τα έκανε ματσάκια και τα κρέμασε από ξυλάκι στο δοχείο όπως φαίνεται στην εικόνα. Εγώ τα άπλωσα σε μεγάλο ταψί με κλίση για να φύγει το περίσσευμα.

     

Οι ποτισμένες ταινίες αν δεν χρησιμοποιηθούν, ξέρουμε αν διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους; Δεν γνωρίζουμε. Είναι όμως πιθανό να εξατμίζονται σταδιακά και να μην είναι τόσο αποτελεσματικές. Καλύτερα να εμποτίσετε όσες ταινίες χρειάζεστε και το διάλυμα που περισσεύει να το διατηρήσετε για άλλη φορά. Ταινίες που περισσεύουν τις φυλάσσουμε σε κλειστή συσκευασία για να περιορίσουμε την εξάτμιση και τις δοκιμάζουμε σε μελίσσια με έλεγχο μήπως δεν είναι πλέον αποτελεσματικές

Κόψιμο στη μέση και τοποθέτηση με οδοντογλυφίδα; Μπορεί να έχει τα ίδια ή παρόμοια αποτελέσματα αλλά δεν το ξέρουμε. Η οδοντογλυφίδα όμως απαιτεί έξτρα υλικό και δουλειά. Το μεγάλο μήκος που αγκαλιάζει το πλαίσιο από πάνω είναι πιο πρακτικό πιστεύω.

Γλωσσοπίεστρα; Αποτελούν ίσως καλύτερη λύση γιατί τοποθετούνται εύκολα αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί. Θα εξαρτηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα από την ποσότητα που μπορεί να απορροφηθεί και ίσως να μην είναι αρκετή. Είναι όμως μια καλή σκέψη νομίζω που θέλει μελέτη.

Ανοιχτά ή κλειστά μελίσσια; Δοκιμάστηκαν και τα 2 (ανοιχτοί και κλειστοί πάτοι) χωρίς να εντοπίσουμε διαφορά.

Πανί και κηρόπανο; Δοκιμάστηκαν και τα 2 χωρίς να εντοπίσουμε διαφορά. Επίσης οι ταινίες δεν αλλοίωσαν το πλαστικό ενσίρωσης σε σχετικά μονωτικά όπως αυτά περιγράφονται από τον Μόσχο.

Τα τριπλοκυψελίδια ήταν κλειστά; Ναι. Χρησιμοποιήθηκαν τριπλοκυψελίδια των 2 κηρηθρών πληθυσμό με δικό του καπάκι το καθένα. Μικρές παραφυάδες βασιλοτροφίας επίσης είχαν στην πλειοψηφία τους κηρόπανο. Σε κανένα δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα ως προς τις βασίλισσες.

Διαστάσεις wettex για κυψελίδια πάνω; Δοκιμάστηκαν διάφορά μεγέθη χωρίς να εντοπίσουμε διαφορές. Προτείνεται να μπορεί να καλύπτει το πλαίσιο από πάνω σε μήκος και φάρδος 1-1,5 πλαίσιο.

Πρόβλημα στις κηρήθρες εκεί που ακουμπάει. Ναι είδαμε έντονη απομάκρυνση κεριού ίσως και περισσότερο έντονη από άλλα σκευάσματα με ακαρεοκτόνο δράση αλλά μην ξεχνάμε πως μένει στο ίδιο σημείο 30 μέρες.

Καταστρέφεται ο γόνος εκεί που ακουμπάει η ταινία; Ναι έχει παρατηρηθεί απομάκρυνση του γόνου στο σημείο επαφής.

Επίδραση στη μελισσόσφαιρα; Δεν έχουμε ακόμα εικόνα

Πόσες μέρες αφήνουμε τις ταινίες μέσα; Όχι πάνω από μήνα

Σε μελίσσι μικρότερο από 10 πλαίσια; Βάζω λιγότερες ταινίες. Άλλωστε η λογική είναι να τοποθετείται μια ταινία ανά 2 πλαίσια με έμφαση 

Αν το εφάρμοσα το καλοκαίρι, μπορώ να το επαναλάβω το χειμώνα; Δεν γνωρίζουμε. Η προσπάθεια όμως είναι να έχουμε ένα όπλο σημαντικό για το καλοκαίρι εκεί που υπάρχει γόνος και δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χημικά. Οπότε είναι ένα καλό εργαλείο για τότε. Το χειμώνα θα προτιμήσουμε την ενστάλαξη που είναι δοκιμασμένη και αποδεδειγμένα αποτελεσματική και εύκολη.

Η σκέτη γλυκερίνη ρίχνει 30%; Η ομάδα μάρτυρας μας δείχνει πόση κατά μέσο όρο είναι η φυσική πτώση της βαρρόα. Είτε λόγω ικανότητας των μελισσών είτε λόγω φυσικού θανάτου της βαρρόα. Μας επιτρέπει να δούμε καθαρά πόση είναι η πραγματική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος (εδώ δηλαδή του οξαλικού). Επίσης αν το 30% σας φαίνεται μεγάλο, μην ξεχνάτε πως μιλάμε για αρχές καλοκαιριού που σε ορισμένες περιπτώσεις τα φορτία είναι μεγάλα. Η γλυκερίνη, δεν φαίνεται να έχει σημαντική δράση από μόνη της.

Τρόπος δράσης του Ο.Ο.; Δεν είναι πλήρως γνωστός. Πιθανόν όμως να γίνεται με την εξάτμιση και επαφή

Επίδραση στο μελίσσι – παρενέργειες : Σε σύγκριση με μελίσσια που δεν δέχτηκαν την επέμβαση και μετά από περίπου 6 μήνες από τις πρώτες δοκιμές, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές. Δεν χάθηκαν βασίλισσες ούτε και πληθυσμοί. Η μελισσοτοξικότητα ήταν 30-35 μέλισσες τις πρώτες 2-3 μέρες και στη συνέχεια λιγότερες από 10. Ίσως να υπάρχει επιβάρυνση στην εξέλιξη του μελισσιού μετά τον πρώτο μήνα παραμονής των ταινιών στο μελίσσι αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και επαλήθευση.

Γιώργος Γκόρας 
Γεωπόνος, Ph.D στη Μελισσοκομία
Επιστημονικός συνεργάτης ΑΠΘ

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση