Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive

Image result for microscope hd image

Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω, και µε δεδοµένο ότι το N. cerenae είναι ένα καινούργιο παθογόνο για την µέλισσά µας, για το οποίο η έρευνα, όσον αφορά στη παθογένεια και στις επιπτώσεις που έχει στη φυσιολογία του µελισσιού, συνεχίζεται, ο µελισσοκόµος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η µόνη αξιόπιστη διάγνωση µπορεί να γίνει σε εξειδικευµένο εργαστήριο, µε γενετικές µεθόδους. Η εξέταση του περιεχόµενου των κοιλιών µελισσών σε µικροσκόπιο, µπορεί να δείξει σπόρια του πρωτόζωου, αλλά όχι το είδος N. apis ή N. cerenae.


Επισηµαίνεται για άλλη µια φορά ότι η δειγµατοληψία µελισσών αλλά και γόνου και η αποστολή τους σε εξειδικευµένο εργαστήριο, πρέπει να µπει στους συνήθεις µελισσοκοµικούς χειρισµούς του µελισσοκόµου. Ιδιαίτερα οι µέλισσες πρέπει να είναι ζωντανές και στη περίπτωση της νοσεµίασης, συλλέκτριες που γυρίζουν από το ταξίδι συλλογής, µε γύρη ή νέκταρ. (Σοφία Γούναρη Ερευνήτρια Γ’ Ινστ. Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών, ΕΘΙΑΓΕ)

   Αρχίζω το άρθρο με την παραπάνω παράγραφο όπως την πήρα αυτούσια από τη ερευνήτρια κα. Σοφία Γούναρη με σκοπό να θίξω δυο πράγματα. Το ένα είναι η σπουδαιότητα της συλλογής και ανάλυσης δειγμάτων όσο πιο συχνά μπορούμε σαν μια πλέον αναγκαία μελισσοκομική πρακτική, αλλά το επίσης πολύ σημαντικό ότι το άρθρο αυτό δεν γράφεται για να απαξιώσει την δουλεία των εργαστηριών και των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας. Θα παρουσιάσουμε τον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας δειγμάτων μελισσών στο μικροσκόπιο όπου θα μας δίνει μια εικόνα του μελισσοκομείου μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα εξειδικευμένα εργαστήρια που μάλιστα χωρίς κόστος διεξάγουν τις αναλύσεις .


   Οι λόγοι που θεωρώ ότι καθιστούν τον μικροσκόπιο απαραίτητο εργαλείο για τον μελισσοκόμοείναι αρχικά , το πλεονέκτημα να μπορείς άμεσα να βγάλεις συμπεράσματα και να πάρεις γρήγορες αποφάσεις, η επαναληψιμότητα όποτε και όπως θες ώστε να διασταυρώσεις την ορθότητα του δείγματος, την πορεία της θεραπείας ή της πρόληψης και το μικρό κόστος των αποστολών όπου σε συχνές δειγματοληψίες δεν είναι ευκαταφρόνητο.

   Και επειδή μια εικόνα ίσον 1000 λέξεις , πόσο δε μάλλον ένα βίντεο θα παρουσιάσω τον τρόπο που αναλύω τα δείγματα μου. Αναφέρονται νομίζω τα πιο βασικά ζητήματα της διάγνωσης όπου αφορούν :
Τον εξοπλισμό, το μέγεθος του δείγματος, την προετοιμασία του δείγματος, την ανάλυση καθώς και τα όρια προσβολής και θεραπείας. 

 Για πληροφοριακούς λόγους θα αναφέρουμε οτι πέραν του τρόπου που περιγράφεται στο βίντεο μπορούμε να να ελέγξουμε και μεμονωμένα μέλισσες. Έχει μια πρακτική σημασία αυτό ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε την πορεία της ασθένειας βάση ηλικίας. Δηλαδή το μολυσματικό φορτίο της συλλέκτριας σε σχέση με της νεαρής μέλισσας τροφού. Η νοζεμίαση είναι μια ασθένεια που προσβάλλει μέλισσες μεγάλης ηλικίας όποτε με την ανανέωση του πληθυσμού το συνολικό φορτίο της ασθένειας πέφτει αρκετά ώστε να μην διαταράσσεται η πορεία της αποικίας.


Ας δούμε λίγο πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό: 

Αφού συνθλίψουμε το κεφάλι της άμοιρης μέλισσας για να μην την ταλαιπωρούμε άδικα, τραβάμε το τελευταίο δακτύλιο της κοιλίας της ώστε να αφαιρέσουμε όλο το έντερο της μέλισσας το μέσο έντερο που περιλαμβάνει κυρίως το στομάχι και το οπίσθιο έντερο που περιλαμβάνει την πυλωρική βαλβίδα, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο.

Step 2

Σε μια σοβαρή λοίμωξη το έντερο θα είναι πρησμένο και λευκό χωρίς να σημαίνει οτι το κόκκινο λεπτό έντερο είναι καθαρό αφού η αλλαγή χρώματος είναι το τελευταίο στάδιο. 
Έπειτα τοποθετούμε το έντερο σε μια διαφάνεια του μικροσκοπίου ,

Step 3

και το διαλύουμε με 1-2 σταγόνες νερό μέχρι να ασπρίσει και το σκεπάζουμε με την καλύπτριδα

Step 4

Μπορούμε τώρα να δούμε στο μικροσκόπιο χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε τα σπόρια νοζεμίαση κατά τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται στο βίντεο. 

Βασιλειάδης Κοσμάς
Επαγγελματιας Μελισσοκομος - Βασιλοτρόφος

Πηγές :
- Νέες πληροφορίες για τη Νοσεµίαση των µελισσών Σοφία Γούναρη Ερευνήτρια Γ’ Ινστ. Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών, ΕΘΙΑΓΕ 
- http://scientificbeekeeping.com/

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση