Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive

worship money

Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο η διαφθορά των ηθών για το χρήμα και το κέρδος. Δεν είναι σπάνιο οικογένειες να διαλύονται, φίλοι να τσακώνονται, ανθρωποι να σκοτώνονται για τα λεφτά. Έτσι δεν είναι και καθόλου παράξενο το να βλέπεις ανθρώπους να δημοσιεύουν ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο με στόχο να παραπλανήσουν τον κόσμο και να του αρπάξουν τα χρήματα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ακόλουθη:

 

Ο Randy Oliver είναι ίσως ο πιο διάσημος μελισσοκόμος-blogger των ΗΠΑ. Η σελίδα του ScientificBeekeeping έχει χιλιάδες αναγνώστες και αυτό το κέρδισε με την ποιότητα της γραφής του. Ο Randy αποφεύγει τις πρόχειρες γραφές, λέει μόνο όσα έχει δοκιμάσει προσωπικά και πάντα κάνει αναφορές στην επίσημη διεθνή βιβλιογραφία. Στη σελίδα του γράφει χαρακτηριστικά:

In short, this site is a record of my learning process as I try to understand aspects of colony health and productivity, and the reasons why various management techniques work (or don’t).  My writing is a digestion of the scientific literature, relating it to my day-to-day hands on experience and observations in my 40+ yards of bees, and then sharing what I’ve learned about the biological processes happening in the hive with other beekeepers.  I then leave it to each beekeeper to make their own informed management decisions.

Εν συντομία αυτή η ιστοσελίδα είναι μια καταγραφή της μαθησιακής μου πορείας καθώς προσπαθώ να καταλάβω τα θέμα της υγείας και της παραγωγικότητας των μελισσιών, και τους λόγους για τους οποίους δουλεύουν ή όχι οι διάφορες τεχνικές διαχείρισης. Η γραφή μου είναι ένα φιλτράρισμα της επιστημονικής βιβλιογραφίας που τη συσχέτισα με τις καθημερινές εργασίες και παρατηρήσεις στα μελίσσια μου και έπειτα μοιράζομαι με άλλους μελισσοκόμους όσα έχω μάθει για τις βιολογικές διεργασίες της κυψέλης. Έπειτα αφήνω κάθε μελισσοκόμο να πάρει τις δικέ του αποφάσεις για τη διαχείριση των μελισσιών του.

Έτσι λοιπόν ο Randy Oliver γράφει τις προσωπικές του απόψεις, τα πειράματα και τις δοκιμές του ακολουθώντας όσο μπορεί μια αντικειμενική στάση και μια επιστημονική μεθοδολογία, αφήνοντας πάντα την τελική απόφαση στο μελισσοκόμο-αναγνώστη. Μία από αυτές τις δοκιμές του αφορούσε τα διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν ή συζητιούνται εναντίον της Νοζεμίασης.

Το πρωτότυπο κείμενο στα Αγγλικά έχει τίτλο: Δοκιμή των μεθόδων αντιμετώπισης της Νοζεμίασης με τη μέθοδο της Διαβροχής (κατάβρεγμα) http://scientificbeekeeping.com/nosema-drench-treatment-trial/

nosedrench-1nosedrench-2nosedrench-4

Στο κείμενο του παρουσιάζει ορισμένες μεθόδους που ακολούθησε και τα αποτελέσματα που κατέγραψε. Πιο συγκεκριμένα ο Randy τίναξε σε ένα κουτί πληθυσμό από δύο μεγάλα μελίσσια που είχαν βρεθεί προσβεβλημένα από νοζεμίαση και στη συνέχεια από αυτές τις μέλισσες δημιούργησε 28 μικρές αποικίες βάζοντας αγορασμένες βασίλισσες. Στη συνέχεια εφάρμοσε με διαβροχή σιροπιού τις παρακάτω ουσίες.

Treatment letter Product Amount per cup of 1:1 syrup
A Fumagilin-B® 30mg a.i., equivalent to 1- 454g bottle dissolved in 20 gallons of syrup
B Thymol 0.5g
C Ho neyB Healthy® 5ml
D Nosevit® 10 drops
E VitaFeed Gold® 35ml
F 6% bleach 17ml of 6% sodium hypochlorite
G Control No addition

Στη συνέχεια κάνοντας μετρήσεις κατέγραψε την εξέλιξη της κάθε αποικίας και πήρε μετρήσεις βάρους και σπορίων από μέλισσες δείγματα. Οι μετρήσεις που έβγαλε ήταν:

 


Τι συμπεράσματα βγήκαν από τη δοκιμή του:

Πριν την εφαρμογή η μέτρηση σπορίων είχε δείξει 0.15 σπόρια νοζεμίασης ανα μέλισσα. Μετά τη διαβροχή οι μετρήσεις κυμάνθηκαν από 0 (αντιβίωση) μέχρι 7.3 σπόρια (μέθοδος C). Ωστόσο όπως φαίνεται και στο γράφημα καμία μέθοδος δεν κατάφερε να εξαλείψει πλήρως το πρόβλημα.

nosedrench-7

Από τις μετρήσεις του ο Randy λέει επίσης οτι σημαντική διαφορά στον αριθμό σπορίων νοζεμίασης είδε μόνο στην περίπτωση της εφαρμογής αντιβίωσης (Α). Στις άλλες μεθόδους είδε τυχαία συμπεριφορά και είδε μια σχετικά καλή συμπεριφορά στη μέθοδο D, το Νοζεβίτ. Ωστόσο αυτές οι παρατηρήσεις όπως αναφέρει εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθος και δε μπορεί να προκύψει κανένα σοβαρό συμπέρασμα.

nosedrench-9

nosedrench-8

Στις μετρήσεις βάρους επιβεβαιώθηκε η αδυναμία εξαγωγής συμπεράσματος καθώς καμία μέθοδος δεν έδειξε ξεκάθαρο ώφελος στο βάρος του μελισσιού

nosedrench-10

Τέλος ο Randy ξαναπήρε δείγματα μελισσών αρκετές μέρες μετά την εφαρμογή και παρατήρησε οτι τα σπόρια της νοζεμίασης είχαν μειωθεί μόνα τους σε ορισμένα μελίσσια, ακόμα κι αν είχαν ακολουθήσει διαφορετικές μεθόδους θεραπείας

nosedrench-12

Ο Randy καταλήγει οτι ξαφνιάστηκε βλέποντας τόση τυχαιότητα και διαφορά μεταξύ των μελισσιών που δέχθηκαν ακόμα και την ίδια εφαρμογή, ενώ ξεκίνησαν όλα από κοινή "αφετηρία" και αυτό τελικά αποδεικνύει οτι είναι πολύ δύσκολο να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα από όλο το πείραμα.

Φυσικά για όσους γνωρίζετε αγγλικά, μπορείτε με υπομονή να διαβάσετε όλη τη δοκιμή του Randy Oliver στο link που προηγήθηκε.


 Κι ερχόμαστε στην πικρή και απεχθή πραγματικότητα του ελληνικού μελισσο-ίντερνετ. Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μόνο ημέρες κείμενο από ελληνα blogger - μελισσοκόμο(?) που βασίζεται στο ανωτέρο άρθρο του Randy Oliver, με παραποιημένα στοιχεία και συμπεράσματα.

Αρχικά το άρθρο του R. Oliver παρουσιάζεται ως "έρευνα αμερικανών επιστημόνων" για να αποκτήσει σκόπιμα το κύρος που θα χρειαζόταν:

nozevit titlos

Στη συνέχεια αντιγράφοντας τον πίνακα του μέσου όρου σπορίων, παραποιεί όμως τα συμπεράσματα λέγοντας οτι πρώτο βγήκε το Νοζεβιτ

nozevitmelissocosmos

Και για να κλείσει φυσικά το έργο με τον τρόπο που τον συμφέρει,ο σωτήρας της ελληνικής μελισσοκομίας γράφει γεμάτο υπονοούμενα:

nozevitmelissocosmos2

Όχι μόνο δεν έχει επίγνωση των όσων γράφει, όχι μόνο παραποιεί σκόπιμα την αλήθεια (θα εξηγήσω αμέσως μετά το σκοπό), όχι μόνο παρασύρει στο βωμό της διαφήμισης τους αναγνώστες σε μεθόδους μη-δοκιμασμένες και ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, αλλά τολμάει να συκοφαντήσει και να λασπολογήσει όσους έχουν επί δεκαετίες βοηθήσει και στηρίξει τον Έλληνα μελισσοκόμο με χειροπιαστές έρευνες, πειράματα και εφαρμόσιμες λύσεις.

Και θα μπορούσε κανείς να δώσει ελαφρυντικά στην περίπτωση ενός αμόρφωτου blogger που παρερμήνευσε όσα διάβασε σε μια γλώσσα που δεν κατέχει αλλά δυστυχώς ο ίδιος με τα γραφόμενα του λίγες μέρες νωρίτερα πρόδωσε το σκοπό της δημοσίευσης αυτής:

nozevitplus

Ο συγκεκριμένος μπλόκερ, παραποιεί το αποτέλεσμα της έρευνας βάζοντας πρώτο το NOZEVIT για να τα αρπάξει από τη διαφήμιση . Δηλαδή χάριν του κέρδους παραπλανά και ξεγελά μελισσοκόμους που πασχίζουν να σώσουν τα μελίσσια τους από την αρρώστια

Την θυμόλη την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις για δύο λόγους.

  • Πρώτο γιατί είναι ανταγωνιστικό του σκευάσματος που διαφημίζει και
  • δεύτερο για να έχει κάποιο λόγο να βρίζει για μια ακόμα φορά τους επιστήμονες.

Συνεπώς όλοι διαπιστώνετε οτι πράγματι "Η αλήθεια πεθαίνει στο βωμό της διαφήμισης" και του κέρδους των μελισσοκομικών καταστημάτων με τρόπο χυδαίο, αντισυναδελφικό και παράνομο. Να σημειώσουμε φυσικά ότι το σκεύασμα ουδέποτε έχει πάρει έγκριση στην Ελλάδα και δε μπορεί να οριστεί "αντιπρόσωπος" καθώς η διακίνηση του είναι παράνομη.

Φυσικά προσπαθεί να θολώσει και τα νερά γράφοντας ως Πόντιος Πιλάτος στο τέλος:

notdiafimisi

Ο ΕΟΦ έχει ήδη ενημερωθεί για το θέμα από τους αρμόδιους φορείς του μελισσοκομικού κλάδου.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση