Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive


Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έλαβε επιστολή από το διαχειριστή της ιστοσελίδας «ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ» κ. Λύτρα με την παρακάτω ερώτηση:

 

«Στην ομιλία σας στο Συνέδριο των Ιωαννίνων είπατε ότι ο σύλλογός Θεσσαλονίκης είπε όχι στους ψεκασμούς των πεύκων στην Αττική, με φάρμακα ακατάλληλα για την ανθρώπινη υγεία. Οι ψεκασμοί αυτοί όπως πληροφορηθήκαμε έγιναν για την καταπολέμηση του εργάτη. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο; Ποιοι αποφάσισαν, πώς αποφάσισαν, με ποια φάρμακα και γιατί υποστηρίξατε ότι είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία;»

Κύριε Λύτρα, 
Παρακάτω σας δίνουμε μια πλήρη απάντηση στο ερώτημά σας. Τα σχετικά έντυπα, επιστολές, δελτία τύπου και άλλα έγγραφα που τεκμηριώνουν τις απόψεις μας θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας 
www.beeclubthessalonikis.blogspot.gr.

 

   Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την «βαμβακάδα» που γεμίζει με την μελούρα τα μπαλκόνια τους, τα αυτοκίνητά τους και τα απλωμένα ασπρόρουχά τους το έτος 2003. Οι επιστήμονες του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Π. Μυλωνά, Κ. Σουλιώτη και Π. Πετράκη) συνέβαλαν στην ένταση. υποστηρίζοντας, χωρίς όμως να έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, ότι ο εργάτης του πεύκου (Marchalina hellenica) ευθύνεται για τη ξήρανση των πεύκων. 


   Κάτω από τη πίεση των δημοτών, των Δημάρχων και των ΜΜΕ το ΥπΑΑΤ πραγματοποίησε δύο συσκέψεις ( 12/05/2005 και 31/05/2005) με συμμετοχή Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων Κοινοτήτων, εκπροσώπων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών(ΓΠΑ) και Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος της «βαμβακάδας». Εκ μέρους των μελισσοκομικών φορέων συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Αττικής και Κερατέας κύριοι Μάλλιος Γεώργιος και Σταμάτης Σίνης (Δελτίον Τύπου ΥπΑΑΤ 31/05/2005 και 9/06/2005).


   Στην σύσκεψη της 31/05/2005 αποφασίστηκε α) Άμεση υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ψεκασμών εναντίον του εργάτη σε 4 περιοχές (Μελίσσια, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Αγιο Στέφανο) και β) σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της πιλοτικής μελέτης θα είναι θετικά, να ακολουθήσουν ψεκασμοί και σε άλλες περιοχές. 


   Την ίδια ημέρα (31/5/2005) συστάθηκε επιτροπή από τους επιστήμονες Κωνσταντίνο Σουλιώτη, ερευνητή ΜΦΙ, του Νικόλαου Εμμανουήλ, Καθηγητή του ΓΠΑ και του Παναγιώτη Πετράκη, ερευνητη του ΕΘΙΑΓΕ για τη διενέργεια των πειραμάτων καταπολέμησης του Marchalina. Για πρώτη φορά το Υπουργείο έδωσε άδεια για πειραματικούς ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικές ουσίες που δεν έχουν έγκριση για την εφαρμογή τους στα πεύκα, η πρώτη φορά που αποφασίστηκαν ψεκασμοί σε κατοικημένες περιοχές με χημικά που χρησιμοποιούνται μόνο στους αγρούς, η πρώτη φορά που σχεδιάστηκε πείραμα χωρίς κανένα προβληματισμό για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τη χλωρίδα και την πανίδα και η πρώτη φορά που γίνεται απ’ ευθείας ανάθεση πιλοτικού ερευνητικού προγράμματος χωρίς διαβούλευση και διαγωνισμό. 
Τα πειράματα της συγκεκριμένης ομάδας πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν εντός 8 ημερών, από 8 έως 16 Ιουνίου 2005 σε τρεις περιοχές (Αγ. Στέφανο, Ν. Ερυθραία-Εκάλη, Κηφισιά-Μελίσσια). Στην έρευνα αυτή δοκιμάστηκαν τα σκευάσματα Triona, Saf-T-Side, ΧΕΛΛΟΝΑ, Applaud, Insegar, Admiral, Tetrastop, Savona και PVP. Από αυτά τα δύο (Tetrastop και PVP) δεν είχαν έγκριση κυκλοφορίας στη χώρα μας. 


   Στην έρευνα της μιας εβδομάδας οι συγκεκριμένοι επιστήμονες βρήκαν ότι όλα τα σκευάσματα είναι αποτελεσματικά στη θανάτωση του εργάτη μέχρι 98% και ότι είναι ακίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Η έρευνα αυτή ποτέ δεν δημοσιεύτηκε, ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε και ουσιαστικά ποτέ δεν εμφανίστηκε. 


   Στη συνέχεια το ΥπΑΑΤ έκρινε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των ψεκασμών στα πευκοδάση για τη θανάτωση του εργάτη και ζήτησε την επέκταση καταπολέμησης του εντόμου και σε άλλες περιοχές πέραν της Αττικής (Δελτίο Τύπου 25 4 2007). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Διεύθυνση Δασών Χανίων ζήτησε αεροψεκασμούς εναντίον του εργάτη με τα συγκεκριμένα αποτελεσματικά φάρμακα 30.000-50.000 στρ. (Εισήγηση ΑΣΥΓΕΦ 18-040-2006),
Τα φάρμακα όμως που οι τρεις ερευνητές βρήκαν αποτελεσματικά για τη συστηματική εξολόθρευση του εργάτη, ενοχοποιήθηκαν ως επικίνδυνα για την ανάπτυξη καρκίνων, αλλεργιών, παθήσεων του αναπνευστικού, προβλημάτων γονιμότητας και άλλων παρενεργειών. Η ιατρός και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, χαρακτήρισε πρωτοφανές τους ψεκασμούς με επικίνδυνες χημικές ουσίες χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική μελέτη περιβαλλοντικών και ανθρώπινων επιπτώσεων και προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για την προσωρινή αναστολή της χρήσης των 6 χημικών ουσιών στα πευκοδάση. Η ίδια χαρακτήρισε τις προτεινόμενες ουσίες ως «ενδοκρινικούς διαταράκτες» που προκαλούν ορμονικές διαταραχές και υπογονιμότητα. Για το fenoxycarb υπάρχει γενικότερη επιστημονική αποδοχή ότι έχει καρκινογόνο δράση και οι ψεκασμοί των λοιπών ουσιών προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στους πνεύμονες.


   Στην κατάσταση αυτή ασφαλώς και δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς. Ζητήσαμε να διαβάσουμε την πιλοτική μελέτη από τους συγγραφείς ακόμα και από τον ίδιο τον Πρύτανη του ΓΠΑ. Αντί της πιλοτικής μελέτης απειληθήκαμε με μηνύσεις. Στείλαμε επιστολές διαμαρτυρίας στο Υπουργείο, στα ΜΜΕ και στα περιοδικά της χώρας. Ενώσαμε τη φωνή μας με άλλες διαμαρτυρίες όπως εκείνη της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας, της Κοινοπραξίας Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδας και της κας Γούναρη Σοφίας. Με διαμαρτυρίες αυτές φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι γίνονται συστηματικοί ψεκασμοί στα πεύκα για την εξολόθρευση του εργάτη, πιθανόν με τις ίδιες επικίνδυνες χημικές ουσίες που ανέδειξε η ανύπαρκτη έρευνα της μιας εβδομάδας από τους τρεις επιστήμονες. Από τα παρακάτω Δελτία Τύπου του Υπουργείου και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ φαίνεται ότι οι Δασικές υπηρεσίες στη Σύρο, Ρόδο, Κρήτη, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας και άλλων περιοχών εφαρμόζουν συστηματικά προγράμματα εξολόθρευσης του εργάτη.

 1. Δελτίο Τύπου ΥπΑΑΤ 31_05_2005
 2. Δελτίο Τύπου ΥπΑΑΤ 09_06_2005
 3. Aπαγόρευση ΕμβολιασμώνΠεύκων 27 5 2005
 4. Ετικέτα σκευάσματος Triona καταπολέμηση Marchalinal
 5. Eγκριση σκευασμάτωναντιμετώπιση Εργάτη 10 5 2007 Αθήνα, Συρος, Ρόδος
 6. Αποτελέσματα ΠιλοτικήςΜελέτης 5 8 2005
 7. Δελτίο Τύπου ΥπΑΑΤ 2 52016 Υλοποίηση πιλοτικής έρευνας
 8. Δελτίο Τύπου ΥπΑΑΤΣυνέχιση Ψεκασμώνν Πεύκων 23 6 2006
 9. Εισήγηση ΑΣΥΓΕΦ γιαΨεκασμό Πεύκων 18 4 2006 30.000-50.000 στρ.Κρήτη
 10. Δελτίο Τύπου ΥπΑΑτΤ  25 4 2006 Επέκταση ψεκασμών πεύκων σ' όλη τηχώρα
 11. Μελέτη Εξυγίανσης τωνπεύκων 2016
 12. Εισήγηση ιατρού Νικολοπούλου-Σταμάτη επικινδυνότητα χημικών σκευασμάτων
 13. Κανελοπούλου Επικίνδυνοι οι ψεκασμοί 2006
 14. Απόφαση Δικαστηρίου647 2006  Δέχεται ότι το ένα σκεύασμαέχει καρκινική ιδιότητα
 15. Διαμαρτυρία Μελ. Συλ.Θεσσαλονίκης 21 12 2008 στην Agreda
 16. Επιστολή Μελ. Συλ.Θεσνίκης στο  Τμήμα Μελισσοκομίας
 17. Επιστολή Μελ. Συλ.Θεσνίκης στον Εμμανουήλ 17 2 2009
 18. Επιστολή Μελ. Συλ.Θεσνίκης  στον Πρύταν ΑΓΠ 17 2 2009
 19. Ψεκασμοί εναντίον τηςβαμβακάδας τον Ιούνιο του 2015 στην Καλαμαριά
 20. Ψεκασμός πεύκωνστηνΠρέβεζα 2011

Το ΔΣ του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση