Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive



Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης απαντά στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους «ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ» περί ψεκασμού των πεύκων με παράνομα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Δειτε: "Το πευκόμελο απειλείται !!!"

Η απάντηση του Υπουργείου θα τεθεί σε διαβούλευση στη διαδικτυακή ομάδα του FACEBOOK "ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ" 

Μαζί με το πρωτότυπο έγγραφο της απάντηση θα βρείτε συνημμένη και την μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για τη χρήση των σκευασμάτων, με σκοπό την καταπολέμηση του εργάτη του πεύκου.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ      Αθήνα, 23-1-2018 Αριθ, πρωτ.: 473/8383
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Γ1 & Γ2

Ταχ. Δ/νση:    Λ. Συγγρού 150

Ταχ. Κώδικας: 176 71 - ΚΑΛΛΙΘΕΑ TELEFAX: 210 92 12 090

Πληροφορίες:  Ηλ, Νασιόπουλος Αλ. Αλεξόπουλος Τηλέφωνα:  210 928 72 11,  210 928 72 20

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
               Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΚΟΙΝ.: 1. Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού

 1. Προϊσταμένη Γεν. Λ/νσης Γεωργίας
 2. Δ/νση Συστημάτων Εκτροφής Ζώων
 3. Δ/νση Προστασίας Δασών, ΥΠΕΚΑ
 4. Εσωτερική διανομή

ΠΡΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


ΘΕΜΑ: «Ψεκασμός πεύκων»

ΣΧΕΤ.: 1. Το από 18-12-2017 έγγραφο του Γραφείου Αναπληρωτή Υπουργού

           2.Το έγγραφο της Δ/νσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων με αριθ. πρωτ. 24/8381/16.1.18

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας σας γνωρίζουμε τα εξής:

 • Αρχικά θέλουμε να τονίσουμε ότι η χρήση των εντομοκτόνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φπ) που είχαν ή έχουν έγκριση για την αντιμετώπιση του εντόμου Marchalina hellenica στα πεύκα, όπως θα αναφέρουμε αναλυτικά στη συνέχεια, επιτρέπεται μόνο για τα πεύκα των αστικών και περιαστικών περιοχών, ενώ αντίθετα απαγορεύεται για τα δασικά οικοσυστήματα.
 • Αλλά και στις αστικές και περιαστικές περιοχές που επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση, αυτή υπόκειται σε περιορισμούς και ελέγχους, όπως:

α) Απαγόρευση εφαρμογής σε πεύκα που έχουν μελιτώδη εκκρίματα και όταν παρατηρείται δραστηριοποίηση των μελισσών.
β) Μία μόνο εφαρμογή ανά έτος με ένα μόνο από το σύνολο των εγκεκριμένων σκευασμάτων,
γ) Προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου εφαρμογής από τους Γεωπόνους των Δήμων και Κοινοτήτων ή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή άλλης Κρατικής Υπηρεσίας,
δ) Εφαρμογή παρουσία γεωπόνου.
ε) Εφαρμογή σε κοινόχρηστους χώρους με ευθύνη των κατά τόπους Δήμων και Κοινοτήτων και σε ιδιωτικούς χώρους με ευθύνη των ενδιαφερομένων αλλά σε συνεργασία με τους υπευθύνους των Δήμων που επιβλέπουν την εφαρμογή του σκευάσματος στους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής και υποχρέωση συμμόρφωσης με τις υποδείξεις τους,
στ) Προληπτική) εφαρμογή δεν επιτρέπεται.

Σύντομο ιστορικό:

 • Η Υπηρεσία μας, όταν προέκυψε η έξαρση του προβλήματος της προσβολής των πεύκων αστικών και περιαστικών περιοχών της Αττικής (το έτος 2005) από το έντομο Marchalina hellenica και δεδομένου ότι δεν υπήρχε εγκεκριμένο εντομοκτόνο φπ για την αντιμετώπισή του, δρομολόγησε διαδικασίες για την επίλυσή του. Για το λόγο αυτό, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οργανώθηκε και υλοποιήθηκε το πρόγραμμα δοκιμαστικών εφαρμογών φπ στα περιαστικά άλση της Αττικής που αναφέρετε στην επιστολή σας (επισυνάπτουμε αντίγραφο της έκθεσης της επιτροπής που διενήργησε τον πειραματισμό), για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τους στην αντιμετώπιση του εντόμου Marchalina hellenica στα πεύκα, καθώς και του κατάλληλου χρόνου επέμβασης. Εκτός από την αποτελεσματικότητα των φπ, εξετάστηκε και η επίδρασή τους στο ωφέλιμο έντομο Neuleucopis kartliana (φυσικός εχθρός του Marchcdiha hellenica) με στόχο τον προσδιορισμό των σκευασμάτων που προκαλούν τη μικρότερη δυνατή επίδραση σε αυτό.
 • Με βάση τα αποτελέσματα του ανωτέρω προγράμματος, έπειτα από αιτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας από πολλούς Δήμους και Κοινότητες της Αττικής αλλά και από άλλους φορείς (Μ.Φ.Ι., Ε.Μ.Π., Νοσοκομεία, Συλλόγους Περιβαλλοντικής Προστασίας κλπ.) και κατόπιν θετικής γνωμοδότηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Γεωργικών Φαρμάκων (Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ.), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων φπ για την αντιμετώπιση του εντόμου σε αστικές και περιαστικές περιοχές για το έτος 2006, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ, 4 του π.δ. 115/97, το οποίο προέβλεπε τη χορήγηση κατ’ εξαίρεση εγκρίσεων για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση, εάν το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω απρόβλεπτου κινδύνου που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλα μέσα. Τα σκευάσματα στα οποία χορηγήθηκε κατ’ εξαίρεση έγκριση για τη συγκεκριμένη χρήση, ήταν τα εξής: ΧΕΛΛΟΝΑ, TRIONA, SAF-T-SIDE, APPLAUD, INSEGAR 25 WP, SAVONA και ADMIRAL.
 • Με την ίδια διαδικασία χορηγήθηκε κατ’ εξαίρεση έγκριση στα ακόλουθα εντομοκτόνα σκευάσματα φπ και για το έτος 2007: ΧΕΛΛΟΝΑ, TRIONA, SAF-T-SIDE, APPLAUD, SAVONA και ADMIRAL.
 • To έτος 2008 οι κάτοχοι εγκρίσεων των ήδη εγκεκριμένων για άλλες χρήσεις εντομοκτόνων φπ: ADMIRAL, ΧΕΛΛΟΝΑ, TRIONA, SAVONA και TETRASTOP, υπέβαλαν αιτήσεις για διεύρυνση των εγκρίσεων τους, ώστε να συμπεριληφθεί στο εγκεκριμένο φάσμα δράσης και η αντιμετώπιση του εντόμου Marcalina hellenica στα πεύκα αστικών και περιαστικών περιοχών. Οι αιτήσεις έγιναν κατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την υπηρεσία μας προς τους κατόχους εγκρίσεων φπ, ώστε να χορηγηθούν οριστικές εγκρίσεις και όχι κατά παρέκκλιση εγκρίσεις για τρίτη φορά. Οι αιτήσεις εξετάστηκαν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και χορηγήθηκαν οι διευρύνσεις των εγκρίσεων έπειτα από θετική γνωμοδότηση του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ. Ως εκ τούτου από το έτος 2008 και μετά δεν χορηγούνται κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις σε εντομοκτόνα σκευάσματα φπ για την αντιμετώπιση του εντόμου. Επισημαίνουμε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία εγκρίσεις ή διευρύνσεις εγκρίσεων χορηγούνται μόνο εφόσον τα προϊόντα που θα εγκριθοόν δεν έχουν μη αποδεκτή άμεση ή έμμεση επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, στην υγεία των ζώων, στο περιβάλλον και σε ωφέλιμους οργανισμούς.
 • Τα εγκεκριμένα σήμερα σκευάσματα φπ για την εν λόγω χρήση, είναι τα εξής (δεδομένου ότι από το έτος 2008 κάποιες από τις ανωτέρω εγκρίσεις έληξαν και κάποιες νέες χορηγήθηκαν):

Αριθμός

έγκρισης

Ημ/νία έγκρισης φπ

Εμπορικό όνομα

Δραστική

ουσία

Κάτοχος έγκρισης

1578

15/4/1992

TRIONA 81 EW

paraffin oil

BASF Ελλάς A.B.E.E.

1885

25/10/2000

TREENOL EC

paraffin oil

SIPCAM ΕΛΛΑΣ Μ.ΕΠΕ

14562

5/4/2016

ADMIRAL 10 EC

pyri proxy fen

ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ AE

14568

14/6/2016

SAVONA

fatty acid potassium salt

KOPPERT B.V. HELLAS M. ΕΠΕ

14602

10/3/2017

ATOMINAL 10 EC

pyriproxyfen

SUMITOMO CHEMICAL AGRO EUROPE S.A.S.

 • Είναι αυτονόητο ότι η υπηρεσία μας λάμβανε και λαμβάνει υπόψη της ότι το Marchalina hellenica έχει ιδιαίτερη σημασία από μελισσοκομικής πλευράς, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής μελιού στην Ελλάδα είναι "πευκόμελο", παραγόμενο από μελιτώματα και εκκρίματα του εντόμου αυτού, στα πεύκα. Ως εκ τούτου είχε πάντα στόχο την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας μεταξύ του Marchalina hellenica και του ωφέλιμου εντόμου Neuleucopis kartlkma που είχε διαταραχθεί περί τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και για το σκοπό αυτό υιοθέτησε στις εισηγήσεις της χρήση χαμηλής τοξικότητας εντομοκτόνων, με μία εφαρμογή το έτος (όταν το έντομο βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο για την αντιμετώπισή του), με επιβεβαίωση του ορθού χρόνου εφαρμογής από τους τοπικούς γεωπόνους, με απαγόρευση χρήσης όταν παρατηρείται δραστηριότητα των μελισσών και με απαγόρευση χρήσης τους στα δασικά οικοσυστήματα.
 • 'Οφείλε και οφείλει όμως επίσης να προστατεύσει τα πεύκα των αστικών και περιαστικών περιοχών από εκτεταμένες προσβολές του εντόμου, εγκρίνοντας τα κατάλληλα εντομοκτόνα, δεδομένου ότι το Marchalina hellenica θεωρείται πρωτογενές παράσιτο του πεύκου, απομυζά τους χυμούς του και είναι μία από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσει καχεξία και ξηράνσεις κλάδων, λόγω και των δευτερογενών προσβολών που μπορούν να προκληθούν εξ’ αιτίας του. Επιπλέον έπρεπε να λάβει υπόψη και τα αισθητικά προβλήματα, καθώς και τα προβλήματα ρύπανσης στις κατοικημένες περιοχές, τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις αιτήσεις των δήμων και κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης αντιμετώπισής του στα αστικά και περιαστικά πεύκα.

Σχετικά με το έγγραφο που αποστείλατε:

 • Στο έγγραφό σας αναφέρετε ότι στο 2° Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας (Ιωάννινα, 4-5/11/2017), ενημερωθήκατε ότι πραγματοποιούνται ψεκασμοί εναντίον του Marchalina hellenica με διάφορα σκευάσματα: SAF-T-SIDE, ΧΕΛΛΟΝΑ, APPLAUD, ÍNSEGAR, TETRASTOP, RVP, TRIONA, ADMIRA, SAVONA.
 • Οι εγκρίσεις των σκευασμάτων SAF-T-SIDE, ΧΕΛΛΟΝΑ και APPLAUD δεν είναι πλέον σε ισχύ. Η έγκριση του INSEGAR είναι σε ισχύ, αλλά στο εγκεκριμένο φάσμα δράσης του δεν περιλαμβάνεται πλέον η αντιμετώπιση του Marchalina hellenica στα πεύκα. Το σκεύασμα TETRASTOP δεν θεωρείται πλέον φπ με βάση τις διατάξεις του ισχόοντος σήμερα Κανονισμού 1107/2009. Τέλος, ουδέποτε εγκρίθηκε ως φπ σκεύασμα με την ονομασία RVP. Κατά συνέπεια, από τα εννέα σκευάσματα που αναφέρετε ότι πραγματοποιούνται ψεκασμοί εναντίον του Marchalina hellenica στα πεύκα, μόνο η χρήση των TRIONA, ADMIRAL και SAVONA είναι νόμιμη. Για τη χρήση των άλλων σκευασμάτων, παρακαλούμε εάν έχετε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες να ενημερώσετε την υπηρεσία μας ή τις αντίστοιχες ΔΑΟΚ (πρώην Διευθύνσεις Γεωργίας), για να γίνει σχετική έρευνα και να επιβληθούν κυρώσεις.
 • Τα σκευάσματα TETRASTOP και RVP πράγματι δεν είχαν έγκριση την περίοδο διενέργειας της μελέτης (2005), αλλά η νομοθεσία επέτρεπε και επιτρέπει τη διενέργεια πειραματισμού σε μη εγκεκριμένα σκευάσματα ή σε μη εγκεκριμένες χρήσεις ήδη κυκλοφορούντων σκευασμάτων (πάντα υπό ελεγχόμενες συνθήκες, μέτρα προστασίας ανάλογα με την τυχόν επικινδυνότητα κάθε σκευάσματος κλπ.) προκειμένου να εγκριθούν νέα σκευάσματα ή να επεκταθεί η χρήση τους. Διαφορετικά δεν θα εγκρίνονταν ποτέ κανένα. Επισημαίνουμε ότι το σκεύασμα TETRASTOP έλαβε έγκριση το έτος 2008 για άλλες χρήσεις και στη συνέχεια και για την αντιμετώπιση του Marchalina hellenica στα πεύκα. Αποδείχθηκε δηλαδή ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια του ανθρώπου και του περιβάλλοντος από τη χρήση του.
 • Σας γνωρίζουμε επίσης ότι όταν ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν λάβει οριστική έγκριση, δεν απαιτείται ιδιαίτερη άδεια για την εφαρμογή του από την υπηρεσία μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με την ετικέτα του, από οποιοδήποτε επαγγελματία ή ερασιτέχνη χρήστη (κατά περίπτωση) χωρίς να απαιτείται η ενημέρωσή μας.

 

 • Η υπηρεσία μας δεν έχει αρμοδιότητα για τη διενέργεια ψεκασμών σε πευκοδάση. Κατά συνέπεια δεν έχει αρμοδιότητα να σας απαντήσει για τα ερωτήματά σας σχετικά: α) με τις περιοχές που έλαβαν χώρα ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του Marchalina hellenica στα πευκοδάση από το έτος 2005 μέχρι σήμερα και β) τον προγραμματισμό μελλοντικών ψεκασμών των πευκοδασών. Επισημαίνουμε πάντως, όπως προαναφέραμε, ότι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του Marchalina hellenica στα δασικά δένδρα δεν επιτρέπονται, ενώ αντιθέτους επιτρέπονται για άλλες χρήσεις π.χ. την αντιμετώπιση της πιτυοκάμπης.

                  Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.


 

                                                          Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

                                                                            Δρ Α. ΜΑΥΡΙΔΟΥ

 

2018 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ_απάντηση by Κοσμας Βασιλειαδης on Scribd

 

μελέτη μπενακειου πευκα 2005 by Κοσμας Βασιλειαδης on Scribd

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση