Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ "ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ"


ΑΠΟ
:

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
Η Ιστοσελίδα των 10.000 Μελισσοκόμων
Διαχειριστές
Λύτρας Ιωάννης
Βασιλειάδης Κοσμάς
Ντιώνιας Μόσχος
Βαχλιώτης Χαράλαμπος
Τζιάσιος Ιωάννης
Νικολάου Δημήτριος
Αθανασιάδης Γεώργιος
http://www.daskaloi-melissokomias.gr/

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ
Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΖΩΩΝ, ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ & ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

 1. Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών και Υγιεινής Επιχειρήσεων Ζωοτροφών
  2. Τμήμα Προσθέτων Υλών Ζωοτροφών

Ταχ. ∆/νση: Βερανζέρου 46 - 104 38
Τηλέφωνα
: 210 5271626-7, 210 527-1661, 1625, Fax: 210 5243506

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΚΟΙΝ.:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Αποστόλου
Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Τσιρώνη

Χαλκίδα
Ημερομηνία: 1
3/06/2018.

Αρ. Πρωτ.: _________

 

Θέμα: «Μελισσοτροφές Εμπορίου»

 

Αξιότιμοι κύριοι,

            Λυπούμαστε ειλικρινά διότι το έγγραφο/απάντησή σας με Αρ. Πρωτ. 1017/79931/6-6-2018 δεν απαντά στον αγωνιώδη και ρεαλιστικό προβληματισμό που εκφράσαμε με την επιστολή μας (16/04/2018, Αρ. Εισερχ. Πρωτ. 739/55501/17-4-2018).

Συγκεκριμένα:

            α. Στην εν λόγω επιστολή σημειώσαμε ότι, αναφορικά με τις μελισσοτροφές εμπορίου, επικρατεί χαώδης κατάσταση. Στην ελληνική αγορά παρασκευαστές «θαυματουργών» μελισσοτροφών διαθέτουν τροφές ανεξέλεγκτα, χωρίς τις νόμιμες διατάξεις του Καν. (ΕΚ) 183/2005. Οι μελισσοκόμοι αγοράζουν μελισσοτροφές εμπορίου στηριζόμενοι σε ατεκμηρίωτους θεραπευτικούς ισχυρισμούς για την υγεία των μελισσών κατά παράβαση του Καν. 767/2009. Αναφέραμε, επίσης, ότι κατά παράβαση της νομοθεσίας ουκ ολίγοι παρασκευαστές δε διστάζουν να ενσωματώνουν στις μελισσοτροφές μη εγκεκριμένες, απαγορευμένες χημικές ουσίες και αντιβιοτικά για την πρόληψη ή καταπολέμηση των ασθενειών.

            Και εσείς, ως απάντησή στις παραπάνω παρατηρήσεις μας, αναφέρετε τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι παρασκευαστές ζωοτροφών σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 183/2005.

            Ας έχετε υπόψιν σας ότι την κείμενη νομοθεσία τη γνωρίζουμε πολύ καλά και την έχουμε μελετήσει ενδελεχώς προτού αποστείλουμε την επιστολή μας. Διαπιστώσαμε δε, προς μεγάλη μας ανησυχία, ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση των μελισσοτροφών και ότι στις ετικέτες που ερευνήσαμε δεν αναφέρεται ότι συσκευάζονται σε εγκαταστάσεις με HACCP, ότι έχουν σύστημα ιχνηλασιμότητας, ούτε βρήκαμε σημειωμένο τον κωδικό εγγραφής ή/και έγκρισης. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να μας απαντήσατε άμεσα και ξεκάθαρα αν εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με τις ζωοτροφές και στη μελισσοκομία/στις μελισσοτροφές.

            β. Στην απάντηση της επιστολής μάς γνωστοποιείτε το εθνικό πρόγραμμα ελέγχου ζωοτροφών μέσω του υπερσυνδέσμου που μας αποστείλατε. Κατά την αναζήτηση, ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι οι μελισσοτροφές δεν περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα ελέγχου ζωοτροφών σε καμιά από τις χρονιές που ανάρτησε το ΥπΑΑΤ στην ιστοσελίδα του.

            Στην επιστολή μας σας ενημερώσαμε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε έρευνά του σε 18 μελισσοτροφές εμπορίου, το 2013, βρήκε ότι το 39% εξ αυτών περιείχαν την ουσία HMF σε συγκεντρώσεις επικίνδυνες για τις μέλισσες. Σας πληροφορήσαμε, επίσης, ότι εμείς ως ιστοσελίδα που αριθμεί και φιλοξενεί πάνω από 10,000 μέλη-μελισσοκόμους και με δική μας, ιδιωτική, πρωτοβουλία και χρήματα αγοράσαμε και εξετάσαμε σε διαπιστευμένο εργαστήριο 52 μελισσοτροφές εμπορίου. Στην έρευνά μας αυτή βρέθηκε το 27% των μελισσοστροφών να είναι ακατάλληλες για τις μέλισσες, με μελισσοτοξικές επιδράσεις που επιφέρει η χρήση τους στα μελισσοσμήνη.

            Οι παρατηρήσεις αυτές δε συνάδουν με το άρθρο 4 του Καν. 767/2009 που αναφέρει ότι «μελισσοτροφές διατίθενται στην αγορά, μόνο εάν είναι ασφαλείς και δεν έχουν άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στην ευεξία των μελισσών».

            Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα, στην απάντηση της επιστολής σας αγνοείτε παντελώς το σημαντικό αυτό γεγονός και μας αναφέρετε ότι το εθνικό πρόγραμμα ελέγχου ζωοτροφών περιλαμβάνει επιθεωρήσεις και ελέγχους σε όλες τις εταιρείες που παρασκευάζουν ή/και εμπορεύονται ζωοτροφές, συνεπώς συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες και για μελισσοτροφές. Αναφέρετε, επίσης, ότι αρμόδιες αρχές για τους ελέγχους αυτούς είναι οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

            Σας ερωτούμε, λοιπόν, ποιές -συγκεκριμένα- μελισσοτροφές εμπορίου ελέγχθησαν, για ποιά χαρακτηριστικά εξετάστηκαν, ποιά τα αποτελέσματα και πώς ενημερώθηκαν οι μελισσοκόμοι; Τις βρήκατε όλες κανονικές και χωρίς κανένα πρόβλημα; Αναμένουμε την άμεση και τεκμηριωμένη απάντησή σας επ’ αυτών.

            Σας επισημαίνουμε το άρθρο 15 του Καν. 767/2009, όπου αναφέρεται ότι για λόγους οιασδήποτε επείγουσας ανάγκης σχετικά με την υγεία των μελισσών, η αρμόδια αρχή μπορεί να παρέχει στον αγοραστή τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της. Σας δηλώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να υπογράψουμε τη ρήτρα εμπιστευτικότητας που απαιτεί η νομοθεσία και παρακαλούμε να προβείτε στην παροχή των όποιων αποτελεσμάτων που διαθέτετε για τις μελισσοτροφές εμπορίου. Έστω εκείνων οι οποίες βρέθηκαν επικίνδυνες (με ποιόν τρόπο/ποια μέθοδο ελέγχθησαν;) για την υγεία των μελισσών;

            Τέλος, ζητάμε να μας γνωστοποιήσετε την ιστοσελίδα ή/και τον κατάλογο των εγκεκριμένων επιχειρήσεων παραγωγής/παρασκευής μελισσοτροφών, ώστε να ενημερώσουμε τους μελισσοκόμους. Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Καν. 183/2005, η αρμόδια αρχή καταχωρεί σε εθνικό κατάλογο ή καταλόγους τις επιχειρήσεις που έχει εγγράψει για την παρασκευή ζωοτροφών, στη δική μας δε περίπτωσή μας για την παρασκευή μελισσοτροφών. Ο κατάλογος αυτός πρέπει να δημοσιοποιείται το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

 

Εν κατακλείδι,

            Παρακαλούμε να μας απαντήσετε συγκεκριμένα, τεκμηριωμένα και όχι γενικόλογα στα θέματα που θέτει η παρούσα επιστολή μας:

 1. Οι μελισσοτροφές εμπορίου περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα ελέγχου ζωοτροφών; Εάν ναι, ποιές χρονιές, τί εξετάστηκε και τί βρέθηκε;
 2. Η νομοθεσία για τις ζωοτροφές εφαρμόζεται για τις μελισσοτροφές εμπορίου από την Πολιτεία; Προσοχή, ερωτούμε «εάν εφαρμόζεται η νομοθεσία» και όχι «εάν πρέπει να εφαρμόζεται».
 3. Να μας γνωστοποιήσετε την ιστοσελίδα ή τον κατάλογο των εγκεκριμένων επιχειρήσεων παραγωγής μελισσοτροφών με τους κωδικούς τους αριθμούς.
 4. Να μας ενημερώσετε ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε ως αγοραστές προκειμένου να πληροφορηθούμε αναφορικά με τη σύσταση μελισσοτροφών που τεκμηριωμένα εντοπίσαμε και διαπιστώσαμε ότι ενδέχεται να βλάψουν την υγεία των μελισσών (άρθρο 15 του Καν. 767/2009).

            Σημειώνουμε, στο σημείο αυτό, ότι ως ιστοσελίδα και ιδιώτες μελισσοκόμοι θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι φορείς και το ΥπΑΑΤ οφείλουν να είναι σύμμαχοι στην ειλικρινή και αγωνιώδη προσπάθειά μας με στόχο να καταστεί ο Κλάδος της Μελισσοκομίας, αλλά και ευρύτερα του Αγροδιατροφικού Τομέα, περισσότερο παραγωγικός, προσοδοφόρος και οικονομικά εύρωστος με σημαντικές απολαβές στο φυσικό, αλλά και το οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, ως οφείλει να είναι. Αντίθετα, ουκ ολίγες φορές, γινόμαστε μάρτυρες αναλγησίας, διεκπεραιωτικών απαντήσεων και μη σεβασμού στην αξιοπρέπεια του επαγγέλματος/λειτουργήματος που έχουμε επιλέξει να επιτελούμε.

            Η επιστολή αυτή θα δημοσιοποιηθεί και στα ΜΜΕ. Αναμένουμε την άμεση απάντηση από τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου για το μείζον αυτό ζήτημα που ταλανίζει τον Κλάδο της Μελισσοκομίας.

            Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.

 

Εκ μέρους των διαχειριστών του Ιστολογίου

Γεώργιος Αθανασιάδης

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 15 ΜΕΛΙΣΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 

ΑΠΟ
Μελισσοκομικούς συλλόγους:

 1. Αθηνών, Πειραιώς & Προαστίων «Το Μελίσσι»
 2. Αιτωλοακαρνανίας
 3. Αχαΐας                                                                       
 4. Κεντρικού Έβρου «Η Κυψέλη»
 5. Έδεσσας                                     
 6. Ευβοιας
 7. Ηγουμενίτσας                                                          
 8. Ν. Θεσσαλονίκης
 9. Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος»
 10. Καβάλας  
 11. Καρδίτσας                                                              
 12. Πρέβεζας «Κασσιόπη»
 13. Ρεθύμνου «Ο Μελισσέας»
 14. Ροδόπης «Το Κεντρί»
 15. Σερρών

 

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΖΩΩΝ, ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ & ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

 1. Τμήμα ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών
  και Υγιεινής Επιχειρήσεων Ζωοτροφών
 2. Τμήμα Προσθέτων Υλών Ζωοτροφών
  Ταχ.∆/νση : Βερανζέρου 46 Ταχ. Κωδ. : 104 38
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΟΙΝ:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Αποστόλου

Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Τσιρώνη

Ημερομηνία 13/06/2018
Α. Πρωτ. ……..

 

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες ,

Προ ημερών λάβαμε γνώση του περιεχομένου των επιστολών που ανταλλάχτηκαν μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και των διαχειριστών της ιστοσελίδας «ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ» σχετικά με το θέμα των μελισσοτροφών. Οι απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με το θέμα των μελισσοτροφών μέχρι στιγμής από το Υπουργείο, ειδικά στο έγγραφο με αρ. πρωτοκόλλου 1017/79931 από 6/6/2018, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των μελών μας. Βασικά, δεν απαντούν σε κάτι επί της ουσίας. Για αυτόν τον λόγο, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι την συγκεκριμένη επιστολή-απάντηση, που λαμβάνετε από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας «ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ», την συνυπογράφουμε πλέον και 15 Μελισσοκομικοί Σύλλογοι της χώρας.

Και αυτό διότι το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό. Ας μην ξεχνάτε ότι αποτελούμε, ως  Μελισσοκομικοί Σύλλογοι, θεσμικά όργανα του πρωτογενή τομέα αντιπροσωπεύοντας ενεργούς μελισσοκόμους που ανήκουν στους συλλόγους μας, που με την ψήφο τους μας καθιστούν υπεύθυνους στο να διεκδικούμε το σωστό  και νόμιμο για τον μελισσοκόμο.

Οι επιστολές που θα ανταλλάσσονται από εδώ και στο εξής με τους «ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ» για το θέμα των μελισσοτροφών θα έχουν αποδέκτες και τους συλλόγους μας και το περιεχόμενο τους θα κοινοποιείται τόσο στα μέλη μας όσο και στα μέσα ενημέρωσης του κλάδου μας. Οι μελισσοκόμοι που εκπροσωπούμε, καθώς και οι οικογένειές τους, βιοπορίζονται ή συμπληρώνουν το εισόδημά τους από τη μελισσοκομία και οι απαντήσεις που θα λάβουν για ένα θέμα που αφορά την υγεία του ζωικού τους κεφαλαίου έχει τεράστια σημασία.

Σας καλούμε λοιπόν, να σκύψετε πάνω από τα προβλήματα που σας μεταφέρουν οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής, τιμώντας τον θεσμικό σας ρόλο, και να δώσετε λύσεις σε αυτά.

 

Για το Δ.Σ. του Μελισσοκομικού Συλλόγου                         Ο Πρόεδρος

1. Αθηνών, Πειραιώς & Προαστίων «Το Μελίσσι»

Τζιάσιος Ιωάννης

2. Αιτωλοακαρνανίας

Νικολάου Δημήτριος

3. Αχαΐας            

Δημητρόπουλος Αναστάσιος

4. Κεντρικού Έβρου «Η Κυψέλη»

Χριστοδούλου Πασχάλης

5. Έδεσσας  

Λασκαρίδης Κωνσταντίνος

6. Ευβοιας          

Αξιώτης Αναστάσιος

7. Ηγουμενίτσας 

Τσιάβος Βασίλειος

8. Ν. Θεσσαλονίκης       

Λαζαρίδου Ελισάβετ

9. Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος»      

Ποντίκης Αναστάσιος

10. Καβάλας

Μπέλλος Σίμος

11. Καρδίτσας  

Γαλατσάτος Αρης

12. Πρέβεζας «Κασσιόπη»

Συνέσιος Στεφανος

13. Ρεθύμνου «Ο Μελισσέας»    

Γιανναδάκης Νίκος

14. Ροδόπης «Το Κεντρί»

Καρακωστίδης Νικόλαος

15. Σερρών    

Χαρίσης Ιωάννης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση