Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive

 

agrafoi nomoi_melissokomias
 

Οι νόμοι δημιουργήθηκαν από το άνθρωπο για να μπορεί να ρυθμίσει προβλήματα και διαμάχες της καθημερινής του ζωής. Ποινές επιβλήθηκαν στους παραβάτες και επιβραβεύσεις δόθηκαν στους υπάκοους πολίτες.

Το μελισσοκομικό επάγγελμα, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του, απαιτεί πληθώρα νόμων, κανόνων και περιορισμών προκειμένου να περιοριστούν οι διαμάχες και οι προστριβές μεταξύ μελισσοκόμων. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα από κανόνες που οι μελισσοκόμοι οφείλουν να τηρούν και να επιβάλουν. Η τήρηση των παρακάτω "νόμων" είναι προς όφελος όλων, του μελισσοκομικού κλάδου γενικότερα και θα προφυλάξει τις ατομικές ελευθερίες όσο και τις περιουσίες όλων μας. Η δημιουργία αυτής της λίστας έγινε από τον Τηλέμαχο Τζιάσιο, που βασιζόμενος στην εμπειρία και τα βιώματα του, συνέταξε το παρακάτω κείμενο.

Φυσικό είναι να υπάρχουν αντιρρήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες, όμως σίγουρα αυτή η λίστα με τον Άγραφο Μελισσοκομικό Νόμο είναι μια πολύ καλή αφετηρία για την δημιουργία ενός ευρύτερου και κοινώς αποδεκτού πλαισίου κανόνων.


 

 1. Η απόσταση μεταξύ δύο μελισσοκομείων πρέπει να υπερβαίνει τα 200 μέτρα. Η απόσταση αυτή δεν τηρείται αυστηρά σε μεγάλες μελισσοσυγκεντρώσεις (μελιτοέκκριση πεύκου -ελάτου)
 2. Εαν κατ'ανάγκη η απόσταση είναι μικρότερη των 200 μέτρων δεν τοποθετούμε τις κυψέλες μας εμπρός απ'τις κυψέλες συναδέλφων και δη σε παράλληλη τοποθέτηση.
 3. Κάθε μελισσοκόμος οποιαδήποτε εποχή του έτους οφείλει να παρέχει νερό στα μελίσσια του τρεχούμενο ή σε δοχεία.
 4. Καταλαμβάνουμε τον μικρότερο δυνατό χώρο μεταφέροντας τα μελίσσια μας σε εποχιακές ανθοφορίες, διευκολύνοντας τους συναδέλφους να τοποθετήσουν κι εκείνοι τα δικά τους.
 5. Σεβόμαστε τις περιουσίες των συνανθρώπων μας και δεν καταστρέφουμε περιφράξεις και καλλιέργειες.
 6. Δεν εμποδίζουμε με τα μελίσσια μας την διέλευση πεζών ,οχημάτων, περιπατητών, αθλητών,ζώων κλπ.
 7. Δεν τοποθετούμε τα μελίσσια μας δίπλα σε πηγές,δημόσιες κρήνες,κατασκηνώσεις,στρατόπεδα,νοσοκομεία,παιδικούς σταθμούς,σχολεία,καταυλισμούς,παιδικές χαρές,γήπεδα ποδοσφαίρου,άλση,πάρκα,λαικές αγορές,στάβλους και σε χώρους συγκεντρώσεων.
 8. Δεν ρυπαίνουμε με σακκούλες τροφοδοσίας,ταινίες,παλιά πλαίσια και κηρήθρες,παλιές κυψέλες πλαστικά δοχεία και άλλα απόβλητα διατηρώντας το μελισσοκομείο,την γύρω απ'αυτό περιοχή και το περιβάλλον καθαρό.
 9. Δεν παρατάμε εκτεθειμένα πλαίσια,κηρήθρες και κυψέλες που προέρχονται από άρρωστα μελίσσια.
 10. Δεν εισέρχομαι σε ξένο μελισσοκομείο,δεν πλησιάζω και ουδέποτε ανοίγω ξένες κυψέλες χωρίς την άδεια,συγκατάθεση,εντολή ή την παράκληση του ιδιοκτήτη τους.
 11. Αποφεύγω την άνευ σοβαρού λόγου και αιτίας παρουσία μου σε ξένο μελισσοκομείο, δεν φωτογραφίζω, δεν κινηματογραφώ και δεν ανιχνεύω τον χώρο και τις ξένες κυψέλες άνευ άδειας του ιδιοκτήτη.
 12. Δεν μπαίνω σε ξένο μελισσοκομείο και σε ακτίνα 50m - 100m απ'αυτό για να συλλάβω αφεσμό χωρίς να έχω τα μελίσσια μου στην αυτή ακτίνα απ'το σμάρι. Είναι αντισυναδελφικό. Ο αφεσμός ανήκει στον ιδιοκτήτη του πλησιέστερου μελισσοκομείου.
 13. Σέβομαι τον κόπο,τον μόχθο και την περιουσία των άλλων.
 14. Προστατεύω τα μελίσσια των συναδέλφων μου σαν να είναι δικά μου. Καταγράφω κάθε ύποπτο στοιχείο και ενημερώνω τους συναδέλφους μου για οποιαδήποτε κακόβουλη πρόθεση ή πράξη υποπέσει στην αντίληψη μου.
 15. Δεν παρατάμε τα μελίσσια μας στο έλεος του Θεού νηστικά και άρρωστα.
 16. Κάνουμε πάντοτε τις απαραίτητες προληπτικές θεραπείες τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο σε συνεργασία ή συνεννόηση με τους συναδέλφους της περιοχής μου για καλύτερα αποτελέσματα.
 17. Σε κάθε μελισσοκομείο πρέπει σε ευανάγνωστη θέση να αναγράφετε το τηλέφωνό μας (κινητό) για καλό ή έκτακτη ανάγκη.
 18. Απαραίτητη η ύπαρξη μέσα στο μελισσοκομείο μας δοχείων με νερό για να σβήνουμε το καπνιστήρι μας, να δροσιζόμαστε σε περίπτωση ηλίασης η για κατάσβεση εστίας φωτιάς που προκλήθηκε από αμέλεια.
 19. Προστρέχουμε πάντοτε σε βοήθεια συνανθρώπων μας ή συναδέλφων που εργάζονται στην φύση και χρειάζονται την βοήθειά μας, προσφέροντας διευκόλυνση σε περίπτωση βλάβης, ατυχήματος, αβαρείας ή ασθένειας.
 20. Έχουμε πάντοτε μαζί μας απαραίτητα φάρμακα που θα σώσουν εμάς ή τους συνανθρώπους μας από αλλεργικό σοκ.
 21. Αποφεύγω συγκρούσεις με αγρότες, κτηνοτρόφους και ιδιοκτήτες γης. Ένα κιλό μέλι με κάνει φίλο και με τον χειρότερο αντίπαλο.
 22. Διαφημίζουμε το μέλι μας χωρίς να δυσφημίζουμε ποτέ το μέλι συναδέλφων.
 23. Δεν είναι έντιμο να παραπλανούμε συναδέλφους διασπείρωντας ψεύτικες ειδήσεις η ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Δεν μας υποχρεώνει κανείς να πούμε αυτό που σκεφτόμαστε, προκειμένου όμως να πούμε ψέματα ας μην πούμε τίποτε.
 24. Κρατάμε (καπαρώνουμε) θέση ΜΟΝΟ για άμεση μελλοντική μεταφορά των μελισσιών μας σε ένα μέρος είτε με την τοποθέτηση ενεργού (ζωντανού) μελισσιού είτε με άδεια κυψέλη επι της οποίας σε εμφανή θέση πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία τοποθέτησής της. Εννοείται οτι πρέπει να είναι πρόσφατη, και όχι μεταγενέστερη απ'την ανωτέρω ημερομηνία. Άδειες κυψέλες χωρίς πρόσφατη (εντός δύο μηνών) ημερομηνία τοποθέτησης να μην λαμβάνονται υπ'όψιν ως κατοχύρωση θέσης χωρίς ενδοιασμό. Καλό θα είναι να αποδεχθούμε και να σεβαστούμε την τήρηση της συμφωνίας αυτής προς αποφυγή παρεξηγήσεων μεταξύ των συναδέλφων δεδομένου του περιορισμένου χώρου και της υπερβολικής αύξησης των συναδέλφων μας.
 25. Δεν είμαι εριστικός και αποφεύγω διαπληκτισμούς με συναδέλφους. Η μέλισσα με διδάσκει και με ηρεμεί. Η μέλισσα όταν αναγκαστεί να κεντρίσει...πεθαίνει.!!! Τέλος με θρησκευτική ευλάβεια θα έλεγα πρέπει να τηρώ τους 2 επόμενους όρους:
 26. ΠΟΤΕ δεν πληρώνουν οι μέλισσες τις προσωπικές διαφορές με συνάδελφο μας.
 27. ΠΟΤΕ δεν ταίζω με υγρή τροφή (σιρόπι) τα μελίσσια μου πρίν την δύση του ήλιου.

Παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη λίστα ή/και να εκφράσετε τις απόψεις σας για οποιαδήποτε διαφωνία, διόρθωση, προσθήκη.

ΤΖΙΑΣΙΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

Σχόλια   

0 #1 Ολγα 14-12-2016 07:16
Καλημέρα, πολύ ενδιαφέρον άρθρο έχω μόνο μία ένσταση ως προς το νερό για να σώσουμε φωτιά, αν υπάρχει εστία φωτιάς δε ρίχνουμε ποτέ νερό γιατί τι νερό έχει οξυγόνο και αντί να σβήσει θα ανάψει, είναι προτιμότερο ενας μικρός κουβάς με χώμα ή καλύτερα άμμο
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση